Solgte krysser-raketter til Iran

Ukraina skal ha solgt krysserraketter til Kina og Iran. Ikke bra for balansen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Knapt har Viktor Jutsjenko satt seg i presidentstolen, før han har en internasjonal våpenskandale å rydde opp i.

Det har nylig blitt avslørt at det under det tidligere regimet ble solgt krysserrakketter til Kina og Iran.

Det siste kan true stabiliteten i midtøsten. Samtidig avsløres korrupsjon og maktmisbruk av det tidligere Ukrainske regimet.

18 missiler

Det er opposisjonspolitikeren Hryhoriy Omelchenko som først brakte termaet til offentligheten.

Han er tidligere etteretningsoffiser for sikkerhetstjenesten (SBU), og nå har både SBU og statsadvokaten igangsatt etterforskning, skriver BBC.

Skandalen omhandler salget av 18 langdistanse krysserraketter til Kina og Iran i perioden 1999 til 2001. Missilene skal være solgt for til sammen 90 millioner kroner.

Disse pengene har forsvunnet til utenlandske bankkonti. Det samme skal ha skjedd med de 700 millionene Irak betalte for det mobile missilsytemet Kolchuga, som USA hevder

Ukraina solgte til Saddam Hussein.

Soviet-raketter

Krysserrakettene er av typen KH-55 (I NATO kalt AS-15 \'Kent\') og KH-55sm. De kan levere et 200 kilotonn stort atomstridshode, og har en rekkevidde på henholdsvis 2400 og 3000 kilometer.

Missilet kan slippes fra bombefly, og guider seg selv til målet med blant annet infrarødt kamera. Ukraina hadde på det meste over 1600 slike missiler, men har returnert 575 til Russland, og hevder å ha destruert de 1037 gjenværende.

Rakettene stammer fra Soviet-tida, og ble arvet av Ukraina etter frigjøringen. 30 slike missiler ble registrert som destruert, mens de egentlig ble lagt til side og solgt til Midt-Østen og Asia.

Seks av missilene ble ble solgt til Kina og Iran under den forrige lederen av SBU, Leonid Derkach, før han ble avsatt i 2001.

En annen offiser, V.V Yevdokimov, er siktet for å ha deltatt i salg av ytterligere 12 raketter i samme periode.

Stoppet nytt forsøk

Senest i fjor ble det avdekket og stoppet nok et forsøk på å selge 14 nye missiler, men dette la myndighetene lokk på, angivelig fordi høyt plasserte personer var involvert, skriver Jane\'s Intelligence Digest.

De skriver at slike salg ikke kan ha skjedd uten at høyerestående ledere visste om det.

Nå gransker etterforskerne en rekke transaksjoner for å avdekke våpenhandelen. Missilsalget til Iran ble skjult i eksport av gassturbiner til Kypros og Iran.

Pengestrømmene går til banker i Budapest, Riga og Odessa. Russiske sikkerhetsoffiserer kan ha bidratt til å gjennomføre salget.

Bekymrer Israel

I Midtøsten bekymrer Israel seg for at iran har fått langdistanseraketter. Israel har lagt planer for flyangrep mot iranske atomanlegg.

Dersom den islamske republikken vil utvikle atomvåpen. De ukrainske missilene gir Teheran rekkevidde til å bombe Tel Aviv.

Ukraina, på sin side, må nok en gang konstatere at deres rykte blir mer frynsete. Ssamtidig som USA og verden er opptatt av å begrense ulovlig våpeneksport for å stoppe terrorismen, har Ukraina, en alliert, solgt raketter til \'ondskapens akse\' under bordet.

Det er ventet at etterforskningen vil føre til tiltaler mot de involverte. Det nye regimet i Kiev vil trolig være nådeløs for å bygge opp et bedre rykte, og forbedre internasjonale realsjoner til USA og EU.

Ukrainas President Viktor Jusjtsjenko og lederen for forsvarskommitteen Petro TELLER VÅPEN: Poroshenko forografert i 2004. Poroshenko har forlang full opptelling av alle Ukrainas våpen på seks uker.
VENDER HJEM: Ukrainske soldater har deltatt i krigen i Irak som USAs allierte. Da er det uheldig at ukrainske krysserraketter er solgt til Iran.
SLO ALARM: Den ukrainske politikeren Hrihoriy Omelchencko er tidligere etteretningsoffiser. Han har avslørt Ukrainas svarte rakettsalg til Iran og Kina.
KENT: Det er raketter av typen KH-55 som er solgt til Iran og Kina. NATOs kallenavn er Kent.
FLYBÅREN: KH-55 er en krysserrakett som jkan ha atomstridshode.