Solgte kvinners engel

VILNIUS, Litauen (Dagbladet.no): Ona mistet sin eneste datter. Nå leter hun opp andres savnede døtre, kvinner som er solgt til sexbransjen i andre land, og hjelper dem å få et nytt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi leter etter dem, og vi tar vare på dem som kommer tilbake, sier Ona Gustiene (62) til Dagbladet.no.

Ona leder et senter for ofre for handel med kvinner i Litauens hovedstad Vilnius. Siden 1995 har hun arbeidet for å hjelpe kvinner som har blitt lokket, lurt eller regelrett solgt, til sexindustrien i europeiske og arabiske land.

- De trenger ofte legebehandling, medisiner og psykisk hjelp. De trenger rett og slett hjelp til å leve igjen etter traumene de har gått igjennom. Noen av de er som små barn, de må følges rundt, og greier ikke en gang å bo for seg selv eller gå i butikken alene, sier Ona.

Og noen av kvinnene de hjelper er barn. Av de rundt 120 kvinnene hun har hjulpet de siste årene har en av fem vært under 18 år. De aller fleste er mellom 18 til 23.

- Noen vil tilbake til Vesten igjen, for her i Litauen får de ikke noe støtte, sier Ona. Hun må ofte betale mat og medisiner for jentene selv. Det går av pensjonen til den tidligere bygningsingeniøren på 75 dollar i måneden.

Starter senter

Sammen med seks andre frivillige har hun pusset opp en nedslitt liten leilighet i Vilnius. Til nå har de plassert jentene i sine egne hjem, i leide leiligheter eller i kloster. Det nye senteret gir dem fire faste behandlingsplasser.

Organisasjonen har tidligere fått noe støtte av danske og norske myndigheter, men først i år har de fått noe fra litauiske myndigheter.

- Det går mye tid og energi med til å skaffe penger. Vi trenger 200 000 i året til de grunnleggende utgiftene. Så kommer medisiner, legehjelp og psykolog i tillegg, sier Ona. Lønn til seg selv snakker de ikke om.

Hennes kollega Tatjana Kurova (48) har i ett år drevet et liknende senter i nabolandet Latvias hovedstad Riga. Hun er lege og spesialist på kjønnssykdommer, og så ganske raskt hvordan handelen med kvinner over landegrensene eksploderte etter Sovjetunionens fall i 1991.

- Mange av kvinnene vi hjelper har vært i Tyskland. Derfra har vi ikke fått en krone. Det eneste vi har fått er telefoner om at vi må komme og plukke opp den og den jenta, sier Tatjana.

Mistet barn

Natalia Kusinskaja (41) jobber sammen med Ona på senteret. Hennes 12 år gamle sønn og en 15 år gammel nevø forsvant for fire år siden.

- Jeg prøver å si til meg selv at de ikke er drept, fordi da ville noen ha funnet likene. Jeg tror at noen har tatt dem med til utlandet, sier Natalia.

Etter dette begynte hun å jobbe på et senter for savnede personer. Der ble hun kollega med Ona, som for mange år siden mistet sin eneste datter.

- Jeg vet ikke hva som har skjedd med henne. Det kan jeg bare forestille meg.

Nå er de med i et verdensomspennende nettverk for ofrene for den internasjonale sexhandelen.

Jeg spør Ona: «Har du noe du ønsker å si til å si til norske menn som kjøper sex av jentene du prøver å redde?».

Svaret kommer fort:

- Kan du be dem prøve å forestille seg sin søster, datter eller kjæreste liggende der i stedet for den russiske eller baltiske kvinnen de har betalt for?

TRENGER HJELP: Ona Gustiene hjelper baltiske sexslaver å få seg et nytt liv. - Mange skammer seg også over at de trodde på eventyrene de ble lokket til utlandet med, og innbiller seg at alt er deres egen feil, sier hun til Dagbladet.