Solgte kystvaktskip til omstridt sør-afrikansk våpeneksportør

Enda et norsk marinefartøy har havnet i hendene på paramilitære styrker i Vest-Afrika. Eksportkontroll ble aldri gjennomført fordi Forsvaret mente det var greit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både Forsvaret og Utenriksdepartementet sier de har igangsatt full granskning etter Dagbladets avsløringer om hvordan seks tidligere norske krigsskip har havnet i hendene på en tidligere opprørsleder og ekspirat i Nigeria.

Samtidig forsøker UD å få britiske myndigheter til å hindre at et sjuende skip, det tidligere støttefartøyet KNM «Horten», forsvinner til Vest-Afrika etter at den britiske kjøperen tilsynelatende har brutt alle forutsetningene for kjøpet.

Nå kan Dagbladet avsløre at enda et norsk marinefartøy er videresolgt til et sikkerhetsselskap og brukes til å utføre paramilitære oppdrag i Vest-Afrika. Stikk i strid med alle føringer og regler for salg av norsk forsvarsmateriell.

Omstridt våpenhandler Senhøsten 2013 solgte Forsvaret kystvaktskipet KV «Titran» for 8,3 millioner kroner til den private sørafrikanske krigsskipsprodusenten Nautic Africa. Selskapet spesialiserer seg på handel med krigs- og patruljeskip til militære og paramilitære organisasjoner blant annet i Afrika og Midtøsten.

På samme tid ble Nautic Africa en del av Afrikas største privateide våpenprodusent, Paramount Group.

Verken Nautic Africa eller Paramount Group forholder seg til europeiske eksportrestriksjoner, og selger derfor militært utstyr til land som Norge og EU har innført våpenembargo mot. Dette har gjort både selskapet og eieren omstridt.

Blant kontroversene eieren Ivor Ichikowitz knyttes til, er hans rolle i FNs olje-for-mat-program til Saddam Husseins Irak, våpensalg til Aserbajdsjan, salg av militært overskuddsmateriell til øvrige aktører i Afrika og utlån av sin privatjet til vennen og Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Nøyaktig når på senhøsten skipet ble solgt, og når det ble levert, klarer ikke Forsvaret å gjøre rede for. Dagbladet har bedt om å få se kontrakten, men tross flere ukers leting har ikke Forsvaret maktet å finne denne.

Storkunder i Nigeria Nautic Africa bekrefter overfor Dagbladet at de allerede har videresolgt KV «Titran» til en kunde i Vest-Afrika, og at skipet i dag utfører «sikkerhetspatruljer» for en anonym sikkerhetsoperatør i et av verdens mest lovløse farvann. Selskapet har lovet kunden diskresjon, og vil derfor ikke oppgi hvem den nye eieren er.

I samme tidsrom som de kjøpte KV «Titran» fra Norge, fikk selskapet flere store kontrakter på å levere krigs- og patruljefartøy til sikkerhetsoperatører i Nigeria og den nigerianske marinen. De har blant annet levert spesialbygde og skuddsikre patruljebåter til kystvaktstyrken NIMASA. Dette er den samme flåten som drives av den beryktede ekspiraten som disponerer de seks tidligere norske missiltorpedobåtene Forsvaret solgte til et britisk sikkerhetsselskap i 2012.

Sa klart nei - Norge kan ikke eksportere materiell eller tjenester til militær bruk i konfliktområder, sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre da han i 2011 personlig grep inn og stanset salget av KNM «Horten» til to nordmenn som skulle drive fiskerioppsyn utenfor Somalia.

Likevel har Dagbladet kunne avsløre at nettopp KNM «Horten», seks tidligere missiltorpedobåter, og nå kystvaktskipet KV «Titran», er solgt til private sikkerhetsoperatører som utfører paramilitære oppdrag i et av verdens farligste og mest lovløse farvann.

Støre leder i dag opposisjonen på Stortinget som nyutnevnt leder for Arbeiderpartiet. Nå mener han det er vanskelig å felle noen dom over salgene.

- Her jeg nå sitter to år senere kan jeg bare legge til grunn at de som hadde ansvaret for å vurdere salget i tråd med norsk regelverk, gjorde de vurderingene som skulle gjøres. Jeg kan ikke i dag felle noen dom om det ble gjort eller ikke gjort. De spørsmålene må rettes Utenriksdepartementet eller Forsvarsdepartementet, sa Støre til Dagbladet 17. juni.

Han var i går ikke tilgjengelig for å kommentere saken ytterligere.

- Godkjente aldri salget Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet kan forklare hvordan også dette skipet har havnet hos private sikkerhetsoperatører i Vest-Afrika, stikk i strid med regelverket. Tidligere har Forsvaret forklart at de har trodd at eksportkontrollkontoret i Utenriksdepartementet sjekket bakgrunnen på kjøpere.

VÅPENHANDLER: Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group er Afrikas største private våpenprodusent, og handler med regimer og selskaper Norge og Europa ikke tillater våpeneksport til. Foto: David M. Benett/Getty Images
VÅPENHANDLER: Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group er Afrikas største private våpenprodusent, og handler med regimer og selskaper Norge og Europa ikke tillater våpeneksport til. Foto: David M. Benett/Getty Images Vis mer

Men da de solgte KV Titran i fjor, lot Forsvare være å informere Utenriksdepartementet om at en sør-afrikansk våpeneksportør hadde lagt inn det høyeste budet.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de i april 2011, over to år før salget, på forespørsel fra Forsvaret, godkjente at KV «Titran» kunne selges som et sivilt fartøy. Men de har aldri godkjent kjøperen. Salget ble aldri fremlagt departementet for kontroll.

- KV Titran kommer ikke inn under regelverket for eksportkontroll. Derfor kunne skipet selges uten restriksjoner og krav til kjøper, skriver forsvarstalsmann Vegard Finberg i en epost til Dagbladet.

Dette er stikk i strid med tilsvarende salg Forsvaret har gjennomført, og bestrides også av UD:

- UD er ikke kjent med salget av fartøyet. Salg av sivile fartøy kan utløse lisensplikt under spesifikke forhold i eksportkontrollforskriftens paragraf 7, opplyser pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i en epost.

Denne bestemmelsen begrenser salg av enhver vare, teknologi eller tjeneste til militær bruk til områder som er underlagt våpenembargo, eller til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig, eller som kan tjene til å utvikle en stats militære evne på en måte som ikke er forenlig med vesentlige norske sikkerhets- og forsvarsinteresser.

Nigeria-båtene

• Dagbladet har avslørt hvordan Norske myndigheter har solgt flere marinefartøy til et britisk sikkerhetsselskap registrert på en campingplass i Surrey.

• Utenriksdepartementets strenge regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Nå inngår seks av fartøyene i en privatdrevet marinestyrke eid av en tidligere opprørsleder i MEND-geriljaen i Nigeria som skal jakte pirater og drive inn skatter for et av verdens mest lovløse og korrupte land. KNM «Horten» ligger fremdeles til kai i den engelske byen Ramsgate. UD håper britiske myndigheter kan hindre at også dette skipet seiler til Afrika.

• Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet sjekket bakgrunnen til kjøperen, som oppga at de skulle bruke de norske krigsskipene til å bekjempe tjuvfiske i Vest-Afrika under britisk flagg med europeisk mannskap.

• Nå viser det seg at også kystvaktskipet KV «Titran» er solgt til et paramilitært sikkerhetsselskap i Vest-Afrika.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

LES OGSÅ:
Norske krigsskip havnet i Nigeria
Beryktet eks-pirat bruker norske krigsskip (pluss)
Reagerer på at norske krigsskip havnet hos nigeriansk krigsherre
Smeller det igjen, er det ikke godt å si hvilken side disse båtene havner på
Støre legger ansvare på britiske myndigheter
Ber britene holde tilbake KNM «Horten»
Forsvaret hevder skipene har britiske flagg. Men de ble aldri registrert
Nå seiler også KNM «Horten» uten flagg og registrering
• VIDEODOKUMENTAR: Slik havnet krigsskipene i Nigeria

INGEN KONTROLL: Forsvarstalsmann Vegard Finberg sier Forsvaret kunne selge skipet uten restriksjoner eller krav til kjøper. Det avvises av Utenriksdepartementet, som i 2011 stanset et tilsvarende salg. Foto: Forsvaret
INGEN KONTROLL: Forsvarstalsmann Vegard Finberg sier Forsvaret kunne selge skipet uten restriksjoner eller krav til kjøper. Det avvises av Utenriksdepartementet, som i 2011 stanset et tilsvarende salg. Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer