Solgte nervegass til ekstremister

En ikke altfor hemmelig rapport fra CIA slår fast at Irak solgte nervegass til islamske ekstremister så sent som i forrige måned. Gruppa skal ha kontakter med al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Washington Post som bringer avsløringen i dag. Det amerikanske etterretningsvesenet CIA mener å ha bevis for at Irak har solgt kjemiske våpen til islamske ekstremister med tilknytning til terrornettverket al-Qaida. Det dreier seg om såkalt VX-gass, også kjent som en svært effektiv nervegass. Gassen skal ha blitt smuglet gjennom Tyrkia og overlevert i Irak. Dersom opplysningene stemmer er det den første kjente handelen av kjempiske våpen, bortsett fra cyanid, med al-Qaida. Det vil også gi president Bush rett i påstanden om at Irak støtter al-Qaida.

Tillitsvekkende

Som vanlig er finnes ingen åpne kilder fra CIA.

- Måten vi fikk informasjonen på får oss til å tro at de er korrekte. Jeg kasserer rundt 99 prosent av alle rapporter så snart jeg har sett på dem. Denne kastet jeg ikke, sier en anonym kilde til Washington Post.

På 1990-tallet innrømmet Irak at de hadde produsert flere tonn med VX-gass samt to mindre sofistikerte gasser Sarin og Tabun.

Koppevaksine

President Bush vil i morgen kunngjøre planene om å vaksinere en halv million soldater mot kopper. Vaksineplanene er første skritt i en plan for å beskytte amerikanere mot et mulig biologisk terrorangrep. Etter at soldatene er vaksinert, står helsepersonell for tur. Deretter kommer politifolk, brannmenn og andre i typiske utsatte yrker.

Verdens Helseorganisasjon erklærte kopper for utryddet i 1980 og vaksineprogrammet ble avsluttet. I USA stanset man det obligatoriske vaksineprogrammet i 1972.