Solgte øl for 14 millioner - satt igjen med null kroner

7 Fjell Bryggeri selger mer enn de klarer å produsere. Bunnlinjen er det foreløpig verre med.

 Satser på øl:  Bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen, største eier Herman Friele og daglig leder Jens Eikeset omsetter øl for 14 millioner kroner i år. Foto: Kind/7 Fjell Bryggeri
Satser på øl: Bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen, største eier Herman Friele og daglig leder Jens Eikeset omsetter øl for 14 millioner kroner i år. Foto: Kind/7 Fjell BryggeriVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): 7 Fjell Bryggeri i Bergen ble startet av Jens Eikeset og bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen i fjor, og største eier er kaffekongen Herman Friele med 20 prosent av aksjene. I dag selges ølet i over 1.000 dagligvarebutikker, i tillegg til serveringssteder og Vinmonopolet, skriver Finansavisen.

I juli startet bryggeriet med eksport. De største eksportmarkedene er Italia og Russland.

- Vi har produsert for fullt siden februar. De siste to månedene har vi faktisk solgt mer enn vi klarer å produsere, blant annet på grunn av eksporten, forteller daglig leder Jens Eikeset, som regner med å selge 280.000 liter øl i år.

Dobler kapasiteten Denne måneden reiser representanter for 7 Fjell Bryggeri til en utstyrsmesse for bryggerier i Nürnberg. Der skal de blant annet kjøpe ti nye gjæringstanker og to klarningstanker.

- Dermed vil vi være i stand til å doble kapasiteten til over 1 million liter i året. Utstyret vil være operativt i februar eller mars neste år, sier Eikeset til Finansavisen

Bryggeriet sikter mot en omsetning på 14 millioner kroner i 2015. Det er en kraftig oppgang fra 2,3 millioner kroner i 2014, men ikke nok til å gi penger i kassen. Bunnlinjen er ventet å ende på 0 kroner, fra et tap på 2,1 millioner kroner året før.

Eksport ventes å stå for 10 prosent av omsetningen i år. Til neste år estimerer Eikeset med en eksportandel på 25 prosent. Innenfor grensen Tar man med sesongøl har 7 Fjell Bryggeri nå over 20 ølvarianter i sin portefølje. 

- Tidligere i høst viste det seg at rundt 60 prosent av butikkølet fra småskalaprodusenter var sterkere enn det loven tillater?

- Ja, men vi var en av få som holdt oss på riktig side med alle våre øl. Det er jo et kvalitetstegn, sier Eikeset til Finansavisen.

Flere nyheter Øl med for høy alkoholstyrke får bli i butikkhyllene
Corporatesjef satser på øl og vaskehjelp
- Øl er mye artigere enn aksjer