Solgte oppdiktede torturhistorier til asylsøkere

Her avslører TV2 at advokat og tidligere kontorsjef i UDI Terje Tune selger oppdiktede historier for å sikre asylsøkere opphold i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med skjult kamera gikk russiske Alexander til advokat Terje Tune for å få hjelp. Han forklarer at han jobber svart, og er redd for å bli oppdaget og kastet ut. Han vil søke asyl, men problemet er at han levde et svært rolig liv i Kaukasus.

Først sier Tune at det går en grense for hva slags råd han kan gi.

Men så sier han:

- Hvis det er så at han ønsker å betale litt ved siden av, så kan vi gjøre det sånn, og så kan vi heller jobbe litt ekstra med den historien hans, sier Tune mens kameraet går.

Etter å ha blitt enige om å betale noen tusenlapper under bordet forteller Tune på et møte noen dager seinere nøyaktig hvordan Alexander kan lure norske styresmakter.

- Strøm mot kjønnsorgan

Tune: La meg si at han hevder at Sør-Russland i de delene som stort sett består av muslimske områder bør være selvstyrte. Hva skjer hvis man stiller seg opp på torget og roper ut at dette området bør få sin egen selvstendighet og at man bør få sin egen muslimske stat?

Alexander: Da kommer politiet?

Tune: Ja! Da har man en sak.

Tune spør Alexander hva som vil skje dersom han gjør dette igjen. Alexander tipper at han vil bli utsatt for attentat. Tune foreslår noe annet:

Tune: Ja eller terror. Eller at de tar deg inn, varetektsfengsler deg uten dom og torturerer deg i fengselet.

Tune spinner videre på historien:

- De graver et hull som er flere meter dypt, og lar deg stå uten mat og drikke. Så blir du systematisk utsatt for tortur. Gjerne ved at de bruker strøm mot kjønnsorganene dine. I tillegg foregår det utstrakt bruk av voldtekt. Menn mot menn. Eller at man trer flasker eller jernstenger oppover anus.

Hvit svane

Tune: Så det er en type historie som kan ha noe for seg. Så kan han tenke litt på hvordan han kan fylle ut detaljene her. Poenget er at man veldig ofte kan bli tatt på veldig banale ting. Man vet ikke hvor fengselet eller rettslokalet ligger.

Tune: Vet han hvor fengselet ligger i sin hjemby? Det er et av de største varetektsfengslene i hele Kaukasus. Blant folk blir det kalt den hvite svane. Han har ikke vært i fengsel har han det?

Tolken: Nei. Nei han har ikke vært inni sjøl.

Tune: Men han kjenner kanskje til om det er muslimske ekstremister som har vært fengslet der.

Tolken: Ja, de ble ført dit.

Tune: Ja, det betyr at hvis han har hatt et opphold der så har han kanskje truffet folk fra Tsjetsjenia der. Hvis han har vært i fengselet? I den hvite svane.

Tolken: Hva mener du?

Tune: Hvis han har sittet i fengselet der?

Tolken: Han har aldri vært i fengselet der.

Tune: Nei, men det må jo være hans forklaring, hvis han skal få et opphold her.

Detaljer

Alexander presiserer for tredje gang at han aldri har vært i fengsel.

- Nei, men det må jo være hans forklaring hvis han skal få opphold her, sier Tune.

Ulike slagteknikker blir også diskutert:

Tune: Hvor og hvordan slo de han?

Alexander: Sannsynligvis i ansiktet

Tune: Nei ikke nødvendigvis. Husk at dette er veldig profesjonelle folk. Profesjonelle slår aldri i ansiktet. De spenner deg heller opp på et bord, og slår deg under føttene.

Tune forklarer tolken at skal politiet tro på historien er troverdighet viktig:

- Poenget er at når han forklarer dette, så skal det være som om han selv har opplevd det. Han må forstå hvilket detaljnivå han må ned på. Han må se for seg hvordan det skjedde, og fortelle det som om det var sin egen historie, sier Tune.

Dagbladet prøvde i går forgjeves å komme i kontakt med Tune. Hans advokatfirma opplyste seint i går kveld at asyladvokaten ikke vil uttale seg til media.

SKJULT KAMERA: Med skjult kamera på advokatkontoret i Oslo avslører TV 2 hvordan advokat Terje Tune forteller en asylsøker hvordan han kan lure norske myndigheter og sikre seg opphold. Tune gir sine råd mot noen tusenlapper under bordet.