Solgte rådhus for 1 krone, vurderer å kjøpe det tilbake for 72 millioner

Ingen vet hva rådhuset i Stokke kommune skal brukes til når kommunen slår seg sammen med Sandefjord ved årsskiftet. 

NY KOMMUNE: Ordfører i nye Sandefjord kommune Bjørn Ole Gleditsch (H), her foran Hvalfangerstatuen i Sandefjord. Kommunehuset i Stokke vet man ennå ikke hva skal brukes til, selv om det bare er fem måneder til datoen for sammenslåingen. Foto: Scanpix
NY KOMMUNE: Ordfører i nye Sandefjord kommune Bjørn Ole Gleditsch (H), her foran Hvalfangerstatuen i Sandefjord. Kommunehuset i Stokke vet man ennå ikke hva skal brukes til, selv om det bare er fem måneder til datoen for sammenslåingen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2004 solgte Stokke kommune rådhuset til kommunens pensjonskasse. Prisen var én krone. Salget sparte kommunen for store årlige driftsutgifter. Nå vurderer nye Sandefjord kommune å kjøpe huset tilbake. Men taksten er nå på 76 millioner kroner, skriver Sandefjords Blad.

Siden 2004 har rådhuset i Stokke, som til daglig huser kommunale etater, bibliotek og Stokke Kommunale Pensjonskasse, vært utleid av pensjonskassen til Stokke kommune for mellom 4,5 og 5,5 millioner kroner årlig.

Sikkert bygg i 2004

Ordfører i nye Sandefjord Bjørn Ole Gleditsch, sier til Dagbladet at utgangspunktet til Stokke kommune i 2004, var at rådhuset er et sentralt og sikkert bygg å selge. Da Stokke kommune solgte rådhuset til pensjonskassen i 2004, ble det avtalt at kommunen har forkjøpsrett på huset i 25 år.

- Den gangen bygget ble overført fra til kommunen til pensjonskassen var det verdsatt til 46 millioner. Det var enklere å overføre det sentrale bygget i kommunen til pensjonskassen som et formålsbygg til kroner 1, enn med 46 millioner kroner kontant, sier Gleditsch.

Nå vurderer nye Sandefjord kommune om det er hensiktsmessig å kjøpe bygget tilbake.

Hva skal man gjøre med alle kommunehusene?

Først ut i kommunereformen var nettopp Stokke kommune i Vestfold, sammen med nabokommunene Andebu og Sandefjord. Allerede i 2004 ble det etter en ekstern utredning foreslått å slå sammen de tre kommunene. Den gang var verken Andebu eller Stokke interessert.

Men 2. februar 2015 vedtok Stokke kommunestyre sammenslåing, og 6. februar leverte alle de tre kommunene en søknad om sammenslåing til kommunaldepartementet. Den nye kommunen blir hetende Sandefjord og opprettes 1. januar 2017.

Til nå har kommunereformen koset minst en kvart milliard, og det er totalt vedtatt 27 kommunesammenslåinger der alle parter har sagt ja. Antallet kommuner i Norge ligger an til å reduseres fra 428 til rundt 390. Altså vil det, slik det ser ut nå, bli 38 færre kommuner. I tillegg har noen kommuner varslet at de vil fortsette prosessen til høsten. Det er derfor sannsynlig at det vil bli flere frivillige sammenslåinger.

Men man kan spørre seg hva man skal gjøre med 38 tomme kommunehus.

Vet ikke hva huset skal brukes til

Kommunehuset i Stokke vet man ennå hva skal brukes til, selv om det bare er fem måneder til datoen for sammenslåingen. Det eneste forhandlingspartene er enige om, er at det skal være tilnærmet like mange arbeidsplasser i det gamle kommunehuset etter sammenslåingen, som det er i dag.

- Det er meningen at all infrastruktur skal være på plass ved årsskiftet. Det er sannsynlig at en av avdelingene i de fem kommunale hovedområdene, vil huse kommunehuset, sier Gleditsch.

Ordføreren understreker at det viktigste er å møte de nye behovene og vise overfor befolkningen at den nye kommunen kan tilby bedre tjenester enn de tre gamle kommunene.

Da Stokke kommune solgte kommunehuset til pensjonskassa i 2004, ble det avtalt at kommunen har forkjøpsrett i 25 år. Forkjøpsretten utgår fra høyeste bud som gis i budrunde.

Det er et energispareprosjekt i Stokke kommune som gjorde at pensjonskassa ville selge bygget til nye Sandefjord kommune.

Høy takst og dyrt vedlikehold

Den kommunale pensjonskassen skriver i sin vurdering av saken, at en tilbakeføring av kommunehuset til Sandefjord kommune mest sannsynlig vil føre til at kommunen må låne penger.

Pensjonskassa mener likevel at dagens lave rentenivå vil føre til at kommunens totalbelastning vil være lavere enn den husleia de betaler i dag.

I vinter ble bygget taksert til 76 millioner kroner.

I et møte i arbeidsutvalget i nye Sandefjord kommune mandag, kom det også fram at bygget trenger vedlikehold for 40 millioner kroner.