Solgte russiske jagerfly for 30 kroner

Etterforskere mistenker skittent spill.

30 KRONER: MiG-31 gikk under hammeren til et stråselskap for bare 30 kroner. Markedsverdien ligger på 22 millioner.  AFP PHOTO / NORWEGIAN AIR FORCE / HO
30 KRONER: MiG-31 gikk under hammeren til et stråselskap for bare 30 kroner. Markedsverdien ligger på 22 millioner. AFP PHOTO / NORWEGIAN AIR FORCE / HOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire MiG-31 jagerfly til en verdi av rundt 22 millioner per fly, ble solgt for rundt 30 kroner, melder det russiske nyhetsbyrået RIA.

Det utrolige lavprisflysalget ble avslørt etter en rutinekontroll for å sjekke om Sokol Aircraft Construction fulgte korrekte prosedyrer for salg av jagerfly. Det gjorde de altså ikke.

Kjøpt av stråselskap
Påtalemyndigheter avdekket at det i perioden oktober 2006, til juli 2007, var blitt solgt MiG-31 Foxhound jagerfly til den nette pris av 30 kroner.

- Disse jagerflyene, som i utgangspunktet ikke var til salg, ble kjøpt av et stråselskap ved navn Metalsnab. Selskapet hadde ikke tillatelse til å handle våpen og militær eiendom, sa påtalemyndigheter til RIA.

MiG er en serie russiske jagerfly. Første type av flyserien kom allerede på vingene i 1940, da i form av et propelldrevne MiG-1. Jetjagertypen er levert i store antall og er også eksportert til andre land. MiG-31, med NATO-betegnelsen Foxhound, er et toseters, tomotors utviklet kampfly utviklet fra MiG-25. Flyet var første gang operativt i 1975 og har som største hastighet mach 3,0, tydelig et jagerfly verdt mer en 30 kroner.

Korrupsjonsproblemer
Russland har lenge slitt med en utpreget og innarbeidet korrupsjon over flere samfunnslag, og president Dimitrij Medvedev har innrømmet landets problem og prøver nå å gjøre noe med det.

Betaling av bestikkelser er svært vanlig på alle nivåer i det russiske samfunnet, fra mindre beløp til trafikkpolitiet, til store summer under bordet til tjenestemenn som har kontroll over landets naturressurser.

Medvedev lanserte tidlig i sin presidentperiode en korrupsjonskampanje for å få bukt med problemet, men innrømmer at Russland har langt igjen.

- Ingen føler seg svimle av suksess. Det er faktisk ingen framgang så langt, skal Medvedev ha sagt på et møte med ledere i Kommunistpartiet.

Han understreker at det er første gang på 20 år at Russland forsøker å sette opp et juridisk rammeverk som skal hindre korrupsjon, men det gjenstår fremdeles å se om det kommer til å virke, ifølge Medvedev.

Forbrytelser og korrupsjon innenfor Russlands militære organisasjon er et problem som går tilbake til Sovjetunionens oppløsning. Da deres tropper trakk seg ut fra enorme landområder etter unionsoppløsningen, var flere generaler involvert i ulovlig salg av store våpenlagre.

Tidligere forsvarsminister Pavel Grachev var blant de mest profilerte som ble avslørt i en massiv militær korrupsjonsskandale