Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte sin egen kone som sex-slave for å betale for flukten fra Syria. Deltok selv i voldtektene

Familien gikk tom for penger.

FORTELLER OM GRUSOMHETER: Psykoterapaut Susanne Höhner forteller om hvordan en rekke av kvinnene hun behandler på et mottak i Berlin har vært gjennom grusomme seksuelle overgrep på sin vei fra Syria til tryggheten i Europa. Her står flyktninger på grensen mellom Makedonia og Hellas i starten av desember i fjor. Foto: Jodi Hilton/NurPhoto/NTB Scanpix
FORTELLER OM GRUSOMHETER: Psykoterapaut Susanne Höhner forteller om hvordan en rekke av kvinnene hun behandler på et mottak i Berlin har vært gjennom grusomme seksuelle overgrep på sin vei fra Syria til tryggheten i Europa. Her står flyktninger på grensen mellom Makedonia og Hellas i starten av desember i fjor. Foto: Jodi Hilton/NurPhoto/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun er for redd for å oppgi så mye som fornavnet sitt, kvinnen som nå bor på hemmelig adresse i Berlin i Tyskland. Ektemannen hennes har flere ganger forfulgt henne på gatene, og har nå blitt idømt besøksforbud.

Tyskland skulle være redningen for ekteparet og de fire barna, men på veien fra Syria til tryggheten gikk alt fryktelig galt.

- Skrudd form for logikk Susanne Höhne jobber som psykoterapaut ved et mottak vest i den tyske hovedstaden. Det er hun som forteller historien til familien på seks til den amerikanske avisa New York Times. En historie som dessverre ikke er enestående.

Hun forteller hvordan familien på et tidspunkt gikk tom for penger. For å kunne finansiere den videre overfarten, så faren og ektemannen seg nødt til å la menneskesmuglerne ha sex med hans egen kone. Gang etter gang.

Ifølge Höhne ble hun voldtatt nesten daglig i tre måneder for å betale for familiens reise. Etterhvert deltok også ektemannen selv i overgrepene.

- En skrudd form for logikk. Det han tvang henne til å gjøre, bragte ham i vanære. Han valgte derfor selv å tvinge seg på henne, sier hun.

Posttraumatisk stress Kvinnen lever nå på hemmelig adresse, men er livredd for at noen slektninger skal finne henne og drepe henne for å gjenopprette familiens ære.

Höhne forteller at kvinnen lider av posttraumatisk stress, og at hun plutselig kan forsvinne helt. At hun uten et øyeblikks varsel kan gjenoppleve traumene i Syria eller på veien til Tyskland.

- I det ene øyeblikket virker det som om hun har det fint. I det neste øyeblikket sitter hun i stolen rett overfor deg og forsøker å slippe unna kulene i Damaskus eller gjenopplever overgrepene i Bulgaria, sier hun.

På senteret der Höhne jobber bor det 44 kvinner. Hun forteller at nesten alle på et eller annet tidspunkt på overfarten opplevde seksuelle overgrep.

- Utnytter barn Men det er ikke bare de voksne kvinnene som blir utsatt for umenneskelig lidelse på flyktningruta gjennom Europa. Det samme gjelder i barn.

Dagbladet snakket i oktober med Janne Raanes som er ansvarlig for Rett Barnas Norgesprogram. Hun at det er all grunn til å tro at barna som kommer til Norge også har med seg grusomme historier.

- Det er mange voksne som utnytter barn og ikke vil dem vel under flukten. Noen av disse barna er også utsatt for menneskehandel og vi vet at de som står bak menneskehandel ser på barna som et objekt som de skal tjene penger på, sier hun.

- Vi vet også at mange av dem som kommer hit har opplevd grusomme ting på flukten til Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media