Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solgte stjålet vev til sykehus

Kan ha vært infisert med AIDS, syfilis eller hepatitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske selskapet Biomedical Tissue Services skaffet til veie vev, sener og bein til bruk ved transplantasjoner på diverse sykehus. Ifjor kom det fram at BTS har samlet inn kroppsdeler uten donorenes samtykke. Bakmennene som er tiltalt for svindelen har tjent millioner av dollar på de stjålne kroppsdelene.

Nå frykter helsemyndighetene at kroppdelene kan være infiserte og at de kan ha smittet pasientene som har fått vev eller andre deler transplantert. Det skriver CNN.

Liten risiko?

- Vi er bekymret for at disse kroppsdelene kan være infisert med AIDS, syfilis eller hepatitt, men vi understreker at risikoen er liten, sier Stephen King, talsmann for mat og legemiddeltilsynet (FDA) i USA.

FDA vil ikke opplyse om noen pasienter kan ha blitt syke grunnet transplantasjonen. De vil heller ikke si noe om hvor mange pasienter som har mottatt vev fra BTS.

- Av hensyn til den pågående etterforskningen ønsker vi ikke å gå ut med detaljer, sier King til CNN.

Tusenvis av deler allerede transplantert

Et av mellomleddene mellom BTS og sykehusene, Medtronic Inc, opplyser at av de 13 000 vevsdelene de mottok fra BTS, har minst 8000 allerede blitt transplantert. De resterende har blitt sendt tilbake eller ødelagt.

BEVISENE: Her viser påtalemyndighetene et bekken hvor beina er byttet ut med PVC-rør av typen som ligger på bordet foran. Alle foto: Scanpix
BEVISENE: Her viser påtalemyndighetene et bekken hvor beina er byttet ut med PVC-rør av typen som ligger på bordet foran. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Vi ønsker å være så åpne om dette som mulig. Det handler om pasientsikkerhet for oss, sier talsmann for Medtronic Inc., Bert Kelly.

Også tre andre selskaper melder at de har ødelagt eller satt i karantene vev til en verdi av fem millioner dollar som de har mottatt fra BTS. Ingen av distributørene er mistenkt for å ha noe med svindelen å gjøre.

MICHAEL MASTROMARINO: Sjefen for BTS er tiltalt for å ha stjålet kroppsdeler. Han har ikke erkjent seg skyldig.
FJERNET BEINA: Dette røntgenbildet av en avdød viser hvor klosettrør har erstattet beina.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!