TING OG TANG FOR MILLIARDER: Clas Ohlson vokser jevnt og raskt, og tjener penger på veien. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
TING OG TANG FOR MILLIARDER: Clas Ohlson vokser jevnt og raskt, og tjener penger på veien. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.Vis mer

Clas Ohlson

Solgte ting og tang for tre milliarder

Clas Ohlson vokser og vokser. Tjener penger gjør de også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Clas Ohlsons norske virksomhet gjorde opp det avvikende regnskapsåret 2016/17 med en omsetning på 3,05 milliarder kroner i sine 85 butikker, skriver Finansavisen.

Omsetningen steg dermed 5,2 prosent fra året før. Varehandelskjeden har hatt topplinjevekst hvert eneste år siden 1996.

Jevn, rask vekst

Veksten har ifølge avisen vært jevn, men rask. To milliarder kroner ble passert for fem år siden.

Clas Ohlson har i samme periode ikke tapt penger et eneste år.

I fjor kom resultatet etter skatt inn på 156,6 millioner kroner, opp fra 90,0 millioner kroner året før.

- Vi er jo et gammelt postordreselskap som senere åpnet fysiske butikker. Sånn sett driver vi med litt av det samme som for 100 år siden, sier konstituert administrerende direktør Stine Trygg-Hauger i Clas Ohlson Norge til Finansavisen.

15.000 artikler

Clas Ohlson baserer seg på varegruppene jernvare, elektronikk, multimedia, hjem og fritid, og har da mange konkurrenter.

Et av fortrinnene er ifølge avisen at kunden skal få «alt på ett sted».

Gjennomsnittsbutikken er 1.000 kvadratmeter, og har 15.000 vareartikler.

- Vi ser rask vekst på nett, men kundene vil også ha butikkene våre. De vil ha tilgjengelighet, inspirasjon og god service, sier Trygg-Hauger.

Oppfølging

Hun mener god oppfølging av kundene blir et viktigere konkurransefortrinn, og opplyser overfor Finansavisen at mye ressurser legges ned i kundeopplevelse og service i butikkene.

- Vi bruker Bubbly-maskiner i butikkene. Da får vi tilbakemeldinger fra kundene i sanntid som butikksjefene kan følge med på. På nett kan vi følge kundereisen i de digitale sporene kunden etterlater seg, men i butikk er vi avhengig av tilbakemeldinger, sier Clas Ohlson-sjefen.

Automater fra det norske gründerselskapet Bubbly hjelper ifølge avisen til med å svare på hvorfor noen kunder ikke handlet, eller hvorfor de kjøpte en spesiell vare. Kunden belønnes for å svare.

Er gjeldfritt

Clas Ohlson har vært børsnotert i Stockholm siden 1999. Konsernets sentrallager i Insjön i svenske Dalarna betjener alle de 224 butikkene spredt over seks land.

I Norge har Clas Ohlson vært til stede via postordrekataloger siden midten av 1980-tallet. Den første butikken åpnet i Oslo i 1991.

Clas Ohlson Norge er ifølge Finansavisen mer eller mindre gjeldfritt, og har nærmere en halv milliard i egenkapital.

Andre økonominyheter:
Tromsø-duo ble Norges hyttekonger
43 millioner forsvinner fra TV-aksjonen