Solgte undertøy for en million til kalde dansker

Forsvaret måtte kle opp allierte under Cold Response.

KALDT: To danske soldater forsøker å holde varmen under Cold Response i indre Troms. Begge har på seg norske feltskjorter, vinterkamuflasje og ullundertøy. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret
KALDT: To danske soldater forsøker å holde varmen under Cold Response i indre Troms. Begge har på seg norske feltskjorter, vinterkamuflasje og ullundertøy. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forsvaret har solgt varme klær til allierte styrker for over en million kroner under øvelse Cold Response i Troms.

Det er broderfolket i sør, i Danmark, som står for brorparten av handelen.

Varmt undertøy, feltskjorter og raggsokker for omlag en million kroner har gått med for å holde 450 danske soldater varme. I tillegg har de leid vinterutstyr, kjøretøy og forpleining for omlag tre millioner kroner i løpet av de drøye tre ukene de har vært på øvelse i indre Troms.

- Måtte ha
- Det norske utstyret er bedre. Vi har noen termodresser, men for å kunne bevege oss og arbeide i den kulda som har vært her, måtte vi ha andre klær, sier ansvarlig for det danske støtteelementet, kaptein Thomas Edelien, til Dagbladet.

De fleste kom en uke tidligere for å akklimatisere seg og få spesialundervisning av norske instruktører på vinterforhold og kjøring på glattisen og i ulendt terreng.

- Temperaturen har helt klart vært den største utfordringen for oss. Deretter terrenget. Det er som dere sikkert vet ganske annerledes enn vi er vant til i Danmark, sier han.

Norske favorittplagg

Det er spesielt danske og nederlandske styrker som har handlet vinterklær for å takle kulda i indre Troms. Sistnevnte kjøpte inn undertøy for drøye 150 000 kroner.

Forsvarets karakteristiske helsetrøye, feltskjorter, raggsokker, vindvotter og ullundertøy har bokstavlig talt gått som varmt hvetebrød i kulda.

- Nettingtrøya, eller helsetrøya som dere kaller det, og den norske feltskjorten, er veldig populær blant våre soldater, sier kaptein Edelien.

Blir med videre
Mannskapene får det innkjøpte utstyret til odel og eie. Den danske offiseren er ikke i tvil om at det vil bli flittig brukt også hjemme i Danmark, og for de soldatene som skal videre til Afghanistan.

- Vi har et liberalt klesreglement i det danske forsvaret. Derfor kan vi bruke disse klærne så lenge de er skjult under den danske ytteruniformen, sier han.

- Min favoritt er de norske feltskjortene. De kommer jeg til å bruke videre, tror jeg, sier han.

FOTPOSER: Her varmer norske fotposer danske føtter. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret
FOTPOSER: Her varmer norske fotposer danske føtter. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret Vis mer

- Verdens beste
Den norske offiseren som har ansvaret for å kle opp de allierte soldatene er major Stig Køhl. Overfor Dagbladet gjør han det klart at Forsvaret ikke profitterer på kalde utlendinger når de inviterer på storøvelse i polare strøk.

- Nei, nei, nei. Vårt mål er ikke å tjene penger. Våre allierte får den samme prisen som vi betaler for det, sier han.

- Men det som er poenget er at vi opererer i indre Troms. Her er det kaldt. Og Forsvaret har veldig god vinterbekledning. Jeg ønsker å si vi har verdens beste bekledning, men det kan vi jo ikke dokumentere, sier Køhl.

Det er først og fremst det han kaller kroppsnært tøy som gjør suksess hos de allierte. Videre har flere nasjoner leid utstyr som pulker, kjøretøy, vinterkamuflasje, fotposer og lavoer.

- Vi har nok mye utstyr som disse landene ikke trenger i det daglige. Derfor er det naturlig at vi bistår når de kommer for å øve, sier han.

BRUKER HODET: Denne danske bombekastersoldaten har byttet til norsk kamuflasje på toppen. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret
BRUKER HODET: Denne danske bombekastersoldaten har byttet til norsk kamuflasje på toppen. Foto: Erik Drabløs/Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer