Solgte våpen til to skolemassakrer - nå har han studentsalg

- Neste gang vil jeg være på nyhetene fordi jeg solgte våpenet som drepte skurken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra og med i dag og fram til 2. mai har de amerikanske nettbutikkene til Eric Thompson billigsalg på blant annet automatpistoler, pumpehagler, snikskytterrifler og grovkalibrede pistoler.

Salget er spesielt rettet mot studenter, fordi Thompson mener flest mulig bør ha med seg våpen på skolen for å kunne skyte tilbake neste gang en person prøver å sette i gang en massakre.

Han burde vite hva han snakker om, da det var de samme Wisconsin-baserte nettbutikkene som solgte ett av våpnene til Cho Seung-Hui, som drepte 32 studenter og lærere og skadeskjøt mange flere på Virginia Tech i april i fjor før han skjøt seg selv.

Også Steven Kazmierczak, som tok livet av fem personer på Northern Illinois University 14. februar i år, hadde kjøpt to pistoler og ekstrautstyr hos Thompson.

- Jeg har brukt helga til å føle meg absolutt forferdelig fordi selskapet mitt har blitt koblet til begge disse grufulle forbrytelsene. Jeg går ut fra at det bare er et sammentreff, men jeg mener også jeg har et spesielt ansvar for å gjøre alt jeg kan for å forhindre ytterligere tap av liv, skriver Thompson nå i en pressemelding.

Sofistikerte drapsvåpen

Unge amerikanere som vil sikre seg for eksempel dette AK-47-lignende automatvåpenet, inkludert magasin med plass til 30 patroner, får nå over ti prosent rabatt og betaler rundt 3900 kroner.

Noen av de mange pumpehaglene som markedsføres som favoritter blant politifolk og militære går for under tusenlappen, mens etthåndsvåpen som storselgeren Glock 19 koster fra rundt 2000.

MASSEDRAPSMANN: Cho Seung-Hui, som skjøt og drepte 31 medstudenter og forelesere på Virginia Tech i fjor, kjøpte ett av sine våpen i den omstridte nettbutikken som nå har salg rettet mot studenter. Foto: SCANPIX  Faksimile: THEGUNSOURCE.COM
MASSEDRAPSMANN: Cho Seung-Hui, som skjøt og drepte 31 medstudenter og forelesere på Virginia Tech i fjor, kjøpte ett av sine våpen i den omstridte nettbutikken som nå har salg rettet mot studenter. Foto: SCANPIX Faksimile: THEGUNSOURCE.COM Vis mer

I løpet av det drøy ukelange salgsstuntet vil Thompson kvitte seg med en stor del av det rikholdige varelageret til kostpris, ifølge våpengründeren.

- De neste mediehistorien jeg vil være involvert i er hvordan jeg solgte et skytevåpen til noen som hjalpt til med å forhindre tragedie - ikke å forårsake det, skriver trebarnsfaren.

Han tilbyr rundt 8700 forskjellige skytevåpen fra rundt 350 kroner opp til 4500 kroner som kan bestilles på nettet sammen med kikkertsikter, ekstra magasiner, lasersikter og ulike bærehylstere.

Mens alt ekstrautstyr sendes rett hjem til kjøperen i posten, krever kjøp av selve våpnene at du møter opp i din lokale våpenbutikk som gjennomførere en kjapp bakgrunnsjekk basert på  gyldig legitimasjon.

Kjøperen må også krysse av i «nei»-boksene i et skjema med spørsmål som «Er du på flukt fra politiet?» og «Bruker du marihuana(...) eller andre ulovlige stoffer?».

- Skamløst

Tilhengere av strengere begrensninger på våpensalg er ikke begeistret over Thompsons engasjement for å «hjelpe» unge studenter.

- Han bevæpner kriminelle, så forteller han resten av oss at vi må kjøpe skytevåpen så vi kan beskytte oss mot de kriminelle han har gitt våpen til, sier Peter Hamm i The Brady Campaign to Prevent Gun Violence til ABC News i dag.

Solgte våpen til to skolemassakrer - nå har han studentsalg

Tilbudet Thompson lanserer denne uka er ikke ulovlig, men motstanderne hans mener studentsalget er et nytt forsøk fra våpenindustrien på å profittere på vold utført med skytevåpen.

- Han er så opprørt over hva han har solgt at han vil selge mer, sier Hamm sarkastisk.

Mange vil ha skjulte våpen

Men våpenselgeren og aktivisten i Wisconsin er på ingen måte alene med sitt syn på skolemassakrene de siste årene.

Mens nesten alle skoler og universiteter i USA er erklært våpenfrie soner og det fram til nå bare har vært delstaten Utah som har tillatt å bære skytevåpen skjult på kroppen på offentlige skoleområder, vurderer hele 14 stater å innføre en lignende liberalisering av lovverket, ifølge Los Angeles Times.

Organisasjonen «Studenter for skjult (våpen)bæring på campus» (SCCC), som jobber for samme sak, har nå over 19 000 medlemmer og vokser stadig.

«\'Våpenfrie soner\' på campus får kanskje noen til å føle seg tryggere, men som hendelser i det siste har vist er ikke det å føle seg trygg det samme som å være det», heter det på hjemmesida til SCCC.

Og mens meningsmotstanderne hevder at problemet i utgangspunktet er at det er for lett for folk med onde hensikter å få tak i våpen, avfeier våpenselger Thompson det ståstedet.

- Skurkene kommer alltid til å ha våpen. Nå er det på tide at også skikkelige folk har dem, og at de har dem lett tilgjengelige - til og med på algebraforelesning, sa han til Los Angeles Times tidligere i vår.

<B>NOK EN MASSAKRE:</B> Steven Kazmierczak sto bak drapene på fem personer i Illionois tidligere i år.
<B>HADDE PROBLEMER:</B> Venner av drapsmannen i Illinois fortalte at han i en tid hadde gått på medisiner og at han begynte å oppføre seg rart da han sluttet med tablettene.
<B>TIDENES VERSTE:</B> Virginia Tech-massakren overgikk alt av lignende hendelser.