Solhatt kan være farlig

Forkjølelsesmedisiner med echinacea og rød solhatt kan gi alvorlige bivirkninger, som i verste fall kan føre til dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det svenske legemiddeltilsynet, «Läkemedelsverket», advarer nå om at naturmedisiner som inneholder echinacea og rød solhatt kan føre til alvorlige bivirkninger.

Ansikt og svelg kan hovne opp - noe som i verste fall kan føre til døden.

Det skriver den svenske avisen Dagens Nyheter i dag.

Naturmedisinene, som brukes for å lindre symptomer ved forkjølelse, kan gi bivirkninger som oppsvulmet ansikt, ører og lepper - og hevelse i slimhinnene i munn og svelg. Dette er bivirkninger som kan få alvorlige konsekvenser.

- Kan føre til døden

- I og med at man får hevelse i svelget kan dette lede til en kraftig påvirkning på luftveiene og i verste fall føre til døden, sier Barbro Gerdén til Dagens Nyheter. Hun jobber som lege i Läkemedelsverket.

Hittil har et fåtalls saker med bivirkninger blitt rapportert inn til Läkemedelsverket og ingen har ennå dødd på grunn av dette i Sverige. Men myndighetene har nå skjerpet advarselsteksten for alle godkjente naturmedisiner som inneholder rød solhatt.

- Dra rett til akutten

Solhatt kan være farlig

Om en person rammes av hevelser i ansikt, tunge eller svelg, eller får vansker med å puste under behandling med rød solhatt, skal behandlingen avbrytes umiddelbart og lege kontaktes. Det opplyser Läkmedelsverket på sin nettside.

- Jeg mener at man i de fleste tilfeller bør dra rett til akutten, sier Barbro Gerdén.

Det er ikke første gang at bruken av forkjølelsesmedisiner med rød solhatt har blitt kritisert. For to uker siden konkluderte en gruppe forskere ved Universitetet i Tromsø med Solhatt har ingen effekt på forkjølelse.

Ifølge Bransjerådet for Naturmidler bruker vi i Norge 50 millioner kroner i året på å kjøpe solhattpreparater.

ADVARER: Det svenske legemiddeltilsynet, «Läkemdelsverket», advarer nå om at naturmedisiner som inneholder echinacea og rød solhatt kan føre til alvorlige bivirkninger. Foto: ALEKSANDER NORDAHL
ADVARER: Det svenske legemiddeltilsynet, «Läkemdelsverket», advarer nå om at naturmedisiner som inneholder echinacea og rød solhatt kan føre til alvorlige bivirkninger. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer