FRI: Aung San Suu Kyi har sittet 15 av de siste 21 årene i husarrest. Foto: Scanpix
FRI: Aung San Suu Kyi har sittet 15 av de siste 21 årene i husarrest. Foto: ScanpixVis mer

Solheim: - For tidlig å vurdere løslatelsens betydning

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) er meget glad for at Aung San Suu Kyi er løslatt. Men han sier det gjenstår å se om løslatelsen innebærer noe reelt linjeskifte fra juntaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim poengterer at Suu Kyi er blitt løslatt flere ganger tidligere, bare for å bli plassert i husarrest igjen i løpet av kort tid under et eller annet påskudd fra juntaen. Det gjenstår å se om dette vil skje igjen, ifølge Solheim.

- Det er klart at dette er et ledd militærregimets ønske om å forbedre sitt omdømme hos nabolandene og ellers i verden. Løslatelsen er selvfølgelig meget gledelig, men det er ennå for tidlig å si hvilken betydning dette vil få for Suu Kyi og hennes arbeidsvilkår, sier Solheim.

Så sent som i sommer var han i Burma, hvor han møtte lederne for militærjuntaen. Han traff også alle lederne i Suu Kyis parti National League for Democracy, bortsett fra Suu Kyi selv. Den norske ambassadøren i Thailand, Merete Fjeld Brattested, vil omgående forsøke å få reist inn i Burma for å treffe Suu Kyi, opplyser Solheim.

- Det gjenstår å se om dette er starten på reelle endringer, men en slik prosess må starte med dialog mellom militærregimet, Suu Kyi og demokratibevegelsen, samt de mange etniske gruppene i Burma, sier Solheim.

(NTB)

GLAD, MEN SKEPTISK: - Det er klart at dette er et ledd militærregimets ønske om å forbedre sitt omdømme hos nabolandene og ellers i verden. Foto: Sveinung U. Ystad
GLAD, MEN SKEPTISK: - Det er klart at dette er et ledd militærregimets ønske om å forbedre sitt omdømme hos nabolandene og ellers i verden. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer