Solheim: - Kineserne tror at omverden er ute etter dem

Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener at tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 ikke har bedret menneskerettssituasjonen i Kina.

VERRE: Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener fredsprisen til Liu Xiabo i 2010 kan ha forverret menneskerettighetssituasjonen i Kina. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VERRE: Tidligere utviklingsminister Erik Solheim mener fredsprisen til Liu Xiabo i 2010 kan ha forverret menneskerettighetssituasjonen i Kina. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hadde denne prisen bidratt til å bedre menneskerettighetssituasjonen i Kina, ville det ha vært en god idé å gi ham prisen. Men det motsatte er dessverre mer sannsynlig. Nemlig at tildelingen bidro til en slags konfrontasjon hvor kineserne tror at omverdenen er ute etter dem, sier Solheim til NRK.

Solheim, som i dag leder OECDs utviklingskomité, mener at selv om situasjonen i Kina er kritisk på viktige områder, er forholdene bedre i dag enn på noe annet tidspunkt i landets historie.

- Man burde gitt prisen til en kineser som kunne symbolisert den fantastiske økonomiske og sosiale framgangen i Kina, mener Solheim.

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad er stolt av at komiteen ga prisen til Liu.

- Dette er en av de viktigste prisene vi har delt ut, selv om konsekvensene for Liu Xiaobo og hans kone ikke har vært positive, sier Lundestad.

(NTB)