Solheim avlyste Libanon-tur i dag

Brente bildekk, slåsskamper og tykk røyk over Beirut by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utviklingsminister Erik Solheim og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skulle egentlig ha landet i Libanons hovedstad Beirut i morgentimene i dag. Men etter tett kontakt med norsk ambassadepersonell og FNs spesialutsending i Libanon, Geir O. Pedersen, valgte ministrene å avlyse besøket.


- Det er tykk røyk over byen og brente dekk overalt. Veien inn fra flyplassen og inn til Beirut er også blokkert, sånn at det ikke er mulig å komme seg inn til byen, sier Erik Solheim, på telefon fra en strand på Kypros, til Dagbladet.no.

Paralysert

Nyhetsbyråer melder at Beirut by er paralysert i dag. Store folkemengder, soldater og brente hjul er overalt i Beiruts gater. Opposisjonen, med Hizbollah i spissen, har iverksatt en såkalt generalstreik, hvor kravet er å få i stand en såkalt samlingsregjering i landet.

- Inntrykket er at demonstrasjonene har blitt mye større enn mange forventet. Men alt tyder på at aksjonene vil gå fredelig for seg. Hizbollah har gått sterkt ut i media og sagt at deres folk skal unngå vold, sier Solheim.

I morgentimene i dag var Beirut sentrum helt dekket med røyk.

- Hva som skjer nå, er det motsatte av demokratiske midler. Dette er terrorisme for å paralysere landet, sier den kristne lederen Samir Geagea ifølge BBC.

Kilder Dagbladet.no har snakket med, antyder at en av grunnene til det pågående kaoset, er den kommende giverlandskonferansen for Libanon i Paris seinere denne uka.

Opposisjonelle krefter mener giverlandskonferansen vil gi støtte til krefter i Libanon som de mener har for nære bånd til Vesten og USA. Hizbollah, som er støtte av Syria og Iran, har siden desember jobbet for å erstatte den nåværende regjeringen i Libanon.

- Det som nå er viktig for landet, er at partene klarer å finne et politisk kompromiss. Det er det eneste som kan gjøre at Libanon får en varig løsning, fortsetter utviklingsministeren.

Gate mot gate

Tryggve Gjesdal leder Norges ambassadekontor i Beirut, og følger den politiske situasjonen nøye. Da han våknet i morges, så han store røykmengder henge over Beirut by.

- Det var et dekke av sort røyk, som nå er blåst bort. I tillegg er alle hovedveiene ut av Beirut sperret av brennende bildekk, steiner og folkemasser. Foreløpig vet vi ikke hvor lenge disse aksjonene vil pågå, sier Gjesdal.

Norske borgere som befinner seg i Beirut har fått beskjed om at de bør holde seg innendørs i dag, får Dagbladet.no opplyst.

- Den institusjonelle politikken er borte. Nå er det en gate mot en annen gate, sier Gjesdal til Dagbladet.no.

Potensiell bombe

Libanon er det mest kompliserte og religiøst delte landet i Midtøsten, og er storkonflikt her kan få konsekvenser for hele regionen. Libanon har rundt 60 prosent muslimer og 40 prosent kristne. Landet har 18 offisielt godkjente religiøse grupper, og maktdelingen mellom disse har alltid vært et komplisert spørsmål.

Fra 1975 til 1990 herjet borgerkrigen i Libanon.

I 2000 trakk Israel seg ut av Sør-Libanon, mens syriske styrker dro ut av landet i 2005.

Sommeren 2006 var Hizbollah i krig med Israel.

I BRANN:</B> En Hizbollah-tilhenger brenner dekk på veien mot flyplassen i Beirut i morges. Tusenvis av libanesiske demonstranter blokkerte hovedstadens innfartsårer under generalstreiken i dag. Målet er å kaste regjeringen.
<B>HOLDER SEG I RO:</B> Libanesiske regjeringssoldater har holdt seg rolige under dagens generalstreik. Her registrerer de at Hizbollah-soldater brenner dekk på veien til flyplassen i Beirut.
VIL KASTE REGJERINGEN:</B> Dagens demonstrasjoner mot Libanons regjering ble langt større enn antatt. Over hele byen lå det tykk røyk i morgentimene i dag.