Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solheim bekymret for radioaktivt avfall ved Sellafield

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) reiser neste uke til England.

SELLAFIELD:  Den sivile atomalderen i Storbritannia begynte i 1953 med atomkraftverket Calder Hall i Sellafield. 
Foto: KEITH HAMMETT
SELLAFIELD: Den sivile atomalderen i Storbritannia begynte i 1953 med atomkraftverket Calder Hall i Sellafield. Foto: KEITH HAMMETT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I forkant av besøket har han sendt et brev til sin britiske kollega der han uttrykker bekymring for lagringen av radioaktivt avfall ved anlegget.

I brevet krever han at britene får fortgang i arbeidet med å rydde opp i tankene.

- Jeg registrerer med bekymring at det ikke finnes noen mål eller tiltak som kan gi en snarlig reduksjon i denne alvorlige trusselen, skriver Solheim ifølge Bergens Tidende.

Statsråden mener britiske miljømyndigheters handlingsplan for opprydding på det aldrende atomanlegget ikke holder mål.

Hvis 1 prosent av innholdet i tankene lekker ut i atmosfæren, kan resultatet i Norge bli sju ganger verre enn Tsjernobyl-ulykken i 1996, heter det i en rapport Statens strålevern offentliggjorde tidligere i år.

Strålevernet påpeker at britiske myndigheter selv har vurdert en ulykke som svært alvorlig hvis den skulle inntreffe.

Solheim ber britiske miljømyndigheter vurdere en midlertidig stans fram til innholdet i tankene er blitt lagret på en trygg og forsvarlig måte.

Når han besøker Sellafield-anlegget torsdag 7. april er byrådsleder Monica Mæland i Bergen og Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland med i delegasjonen som skal møte ledelsen å være med på omvisning ved atomanlegget.

Derfra reiser de til London for samtaler med britiske miljømyndigheter. Norske og britiske eksperter på atomsikkerhet møtes også senere i måneden i Lofoten for å drøfte avfallsproblemet på Sellafield.
(NTB)

TIL ENGLAND:  Erik Solheim.
TIL ENGLAND: Erik Solheim. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media