Solheim: «Et særnorsk fenomen»

- Svake mindretallsregjeringer er et særnorsk fenomen, sier SV-leder Erik Solheim. Flertallsregjeringer eller sterke koalisjoner er vanlig i de fleste land i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia, Frankrike og Danmark har sentrum- venstre-allianser. I Tyskland kan det bli en liknende allianse etter valget i høst. Finland og Nederland har storkoalisjoner på tvers av tradisjonelle blokkgrenser.

- Det er ikke lenger Italia som har italienske tilstander, men Norge. Landet vårt trenger en flertallsregjering og en statsminister med trygghet, autoritet, tyngde og respekt. Ikke minst i en situasjon med overhengende fare for en global økonomisk nedtur. Den beste beredskapen for en slik situasjon, er en sterk og handlekraftig regjering, sier Solheim.

Det er ingen tilfeldighet at Solheim starter debatten om en ny regjeringsdannelse. Etter valget havnet SV definitivt i skyggenes dal. Med en ny regjering på tegnebrettet er SV derimot en svært aktuell samarbeidspartner.

- Tida arbeider for dette. Alt ved Jaglands opptreden tyder på at han har sett nødvendigheten av dette. Hans krav om 36,9 prosents oppslutning var et uttrykk for at han måtte ha styrke for å regjere. Jagland var også drivkraften bak budsjettreformen på Stortinget. Den vil tvinge fram en koalisjon. Partiene som danner flertall for et budsjettforslag vil forsvare den. De som står utenfor vil være i klar opposisjon.

Solheim synes ikke at regjeringen skal erstattes av en ny Jagland-regjering, uten at den har sikret seg et stabilt styringsgrunnlag i Stortinget.