Solheim kikket ned på Nigerias fattige

Fløy over en befolkning ødelagt av oljen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Erik Solheim tirsdag denne uken betraktet den katastrofale situasjonen i Niger Delta via et Shell-helikopter, møtte Dagbladet oljens ofre på bakken i Lagos i Nigeria.

- Vi ante ikke hva som befant seg under bakken her før eksplosjonen i desember, sier Eric Ejindu til Dagbladet.no.

Han balanserer på plankene som verner han mot å synke ned i søla. Luften svir i nesa og skaper svimmelhet, mens solen reflekteres i det tykke laget av olje som legger et kvelende teppe over landskapet. I oljesølet på bakken kan man skimte pinner og strå. Restene fra den utbrente sletten minner om hva som en gang fantes her i Ijegun. En gang et frodig, sumpaktig område på bredden av den vakre elven Badagriy Creek som leder til landet Benin.

- Folk pleide å komme hit i helgene. De leide hytter og tilbrakte fridagene ved elven på 90-tallet, fortsetter Eric.

I dag er det ikke mye som minner om et ferieparadis her. Rett før jul våknet Eric til et brak og oppdaget at landsbyen hans sto i brann. Noen hadde forsøkt å forsyne seg fra oljeledningen som ålte seg under husene, uten hell. Flammene slukte over hundre hjem, og ca 385 mennesker mistet livet. Det skulle ta byen flere dager å få slukket brannen med kjemikalier.

- Korrupte vandaler! De visste når trykket kom. De hadde dessuten tilgang på kartet over oljeledningene og nødvendig kunnskapen for å drille et hull. Tankerne sto klare til å fylle og frakte oljen ut illegalt. Det som skjer i Niger Delta er hevnarbeide. Dette er simpelt tyveri, forklarer Eric.

En blodig kamp om Niger Delta

I 2006 vippet oljeprisen for første gang over 70 dollar fatet. Prisøkningen ble forårsaket av omfattende sabotasje og kidnapping av oljearbeidere i Niger Delta, noe som førte til en kraftig nedgang i Nigerias oljeeksport. Situasjonen for folket er dramatisk. Uten vann og elektrisitet kjemper de i fattigdom, mot sykdommer som malaria, i det forurensede deltaet som før var fiskernes paradis.

OLJESØL: En oljeledning eksploderte like før jul i fjor, da tyver forsøkte å stjele olje. Det førte til nesten 400 drepte og at landsbyen ble oversvømt og ødelagt av olje. Foto: CHRISTOPHER OLSSØN
OLJESØL: En oljeledning eksploderte like før jul i fjor, da tyver forsøkte å stjele olje. Det førte til nesten 400 drepte og at landsbyen ble oversvømt og ødelagt av olje. Foto: CHRISTOPHER OLSSØN Vis mer

Det er over ti år siden Ogoni-folkets ikke-vold leder, forfatteren, miljø- og menneskerettighetsforkjemperen Ken Saro-Wiva, ble henrettet for sin kamp mot den største aktøren i oljebransjen, Royal Dutch/Shell, og det nigerianske diktaturet.

I dag er det Movement for the Emancipation of the Niger Delta (MEND) som har tatt over stafettpinnen, men den har blitt blodig. Gjennom sitt væpnede opprør har nå MEND i løpet av det siste året fått verdens oppmerksomhet gjennom ressurskrevende operasjoner rettet mot oljevirksomheten i landet. Handlingene vitner om en bred støtte til MENDs kamp.

Avhengig av importert olje

Det er for tiden hektisk aktivitet rundt registreringen av velgere i Ijegun, men forventningene til forandring er springende. At Afrikas største oljenasjon er hundre prosent avhengig av importert olje er et av mange paradoks som utfordrer nasjonen som i april skal gå til valgurnene. For et land gjennomsyret av korrupsjon skal det mer til enn én korrupsjonsjeger, Nuhu Ribadu, for å få bukt med landets problemer.

Eric Ejindu har gjort sin borgerplikt og registrert seg til valget, men det er ingen offisielle som har tatt seg bryet med å registrere omfanget av katastrofen rundt rørledningen med den importerte oljen som rammet byen rett før jul. Verken antall drepte eller de helsemessige konsekvensene er kartlagt.

I et lite hus midt i oljesumpen sitter Rita Francis (18). Hennes foreldre kjøpte huset for et år siden, og deler et rom og kjøkken med sine to døtre. Siden de flyttet inn har de opplevd at oljen ved flere anledninger har sivet opp av gulvet. Det er ofte i forbindelse med regntid og høyvann at oljen, som stammer fra hull som ikke er tettet igjen etter tyveri, glir rett inn i folks hjem. At det var en del av Nigerias 5000 kilometer lange rørnettverket som lå rett under sumpen deres ante de ikke.

Rita titter blygt ned og sier at det ikke er noe problem, selv om hun må gå langt etter vann. En annen mann er derimot ikke spesielt fornøyd. Ansiktet er fullt av små sår og arr etter at han deltok i redningsarbeidet, og Eric har slitt med katarr og tørrhoste. For dem som velger å gå til legen blir regningen raskt umulig å betale.

Solheim på helikoptertur med Shell

Knut Engebretsen i Shell inviterte mandag Solheims delegasjon på en helikoptertur over Niger Delta. Pressen fikk ikke delta. Målet for Shell var å gi Solheim et innblikk i befolknings- og industristrukturen i deltaet. På middagen for norsk næringsliv og Solheims delegasjon hos Statoil samme kveld, oppsummerte Solheim dagen slik.

- Jeg fikk se mye forurensning, sikkerhetsproblemer og forlatte industriområder. En stor frykt herjer her med flere avanserte angrep spredt over et stort område. Dette vitner om sterke ressurser.

- Du var en gang den store miljøforkjemperen i Norge?

- Det vil jeg fremdeles være!

- Så hva tenker miljøforkjemperen Solheim om dette?

- Det gjør meg fly forbannet å se at barn vokser opp slik. Løsningen ligger i å legge press på oljeselskapenes slik at de tar sitt sosiale ansvar, men det er opp til Nigeria å løse disse problemene.

På spørsmål om Olje for utvikling og det norske initiativet kan hjelpe Nigeria, svarte derimot Knut Engebretsen først med en lang pause.

- Hele oljevirksomheten er en internasjonal virksomhet.

- Shell har ikke hatt det beste ryktet i Nigeria. Har dere kommet dere etter saken på midten av 90-tallet med Ken Saro-Wiva og Ogoni-folket?

- La den saken ligge, den går i rettsapparatet, og det er der den skal ligge, avsluttet Engebretsen kjapt og takket for seg.

KIKKET NED: Erik Solheim fløy med oljeselskapet Shell for å se Niger Deltaet ovenfra. Han vil fremdeles oppfattes som en miljøforkjemper.
BOR I OLJESUMP: Rita Francis bor sammen med foreldrene og en søster i ei lita, sparsommelig utrustet hytte Utenfor er det enda verre forhold - markene er fulle av olje.
SINT: Eric Ejindu reagerer sterkt på den vanskelige situasjonen forårsaket av oljen i hjemlandet hans, Nigeria.
BIVIRKNINGER: Oljen forurenser, også menneskene som bor i området. Legeregningene blir uoverkommelige for de fleste.