Solheim møtt av bombeaksjon

Tre soldater ble drept på Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankomsten til utviklingsminister Erik Solheim ble delvis overskygget av landmineeksplosjonen som krevde tre liv øst i landet. Kort tid etter hendelsen ble Tamiltigrene beskyldt for å stå bak. Tre andre soldater ble skadet i angrepet, ifølge militæret og politiet på stedet.

Det siste angrepet sender dødstallet på regjeringssiden opp i 81 siden 4. desember i fjor, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vanskelig oppgave

Erik Solheim har dermed en svært vanskelig oppgave når han i løpet av mandagen og resten av uka skal ha en rekke samtaler med partene i konflikten på Sri Lanka. Solheim meklet selv frem våpenhvilen mellom partene i 2002, men denne ligger for alvor nede for telling etter et kraftig oppsving i voldshandlingene de siste ukene.

Opprørerne har i første rekke fått skylden, men nekter på sin side for enhver innblanding i hendelsene og beskylder regjeringen for drap på sivile i hevnangrep.

Solheim gikk rett i møte med Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera etter at han kom til hovedstaden Colombo.

Klare til krig

Samtalene skal fortsette til onsdag, når Solheim skal møte president Mahinda Rajapakse. Deretter drar han inn i opprørsterritoriet for å snakke med lederen for Tamiltigrene, Vellupillai Prabhakaran, i Kilinochchi. Dit kommer også Tigrenes sjefforhandler for å bistå opprørslederen i samtalene.

SNAKKER OM FRED: Anton Balasingham (t.v.), sjefsforhandler for de Tamilske tigerne startet i dag samtaler med Susai, leder for Sjøtigrene og S.P.Thamilselvan. Foto: SCANPIX/REUTERS
SNAKKER OM FRED: Anton Balasingham (t.v.), sjefsforhandler for de Tamilske tigerne startet i dag samtaler med Susai, leder for Sjøtigrene og S.P.Thamilselvan. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Begge parter har sagt seg villige til å ta opp igjen fredssamtalene, men har så langt ikke engang klart å bli enige om hvor samtalene skal holdes.

– Klimaet mellom partene er dårligere enn noen sinne, og full av mistenksomhet, sier Hagrup Haukland til TV 2 Nettavisen.

Selv om klimaet mellom regjeringen i Colombo og tamiltigrene i nord er dårligere enn noen sinne, tror han begge parter er klar over at en krig kan føre til en menneskelig katastrofe på Sri Lanka.

 (ANB-AP)

MØTT AV BOMBE: Utviklingsminister Erik Solheim