Solheim provosert over Johnson-Sirleaf

Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf forsvarer kriminaliseringen av homofili.

FORSVARER KRIMINALISERING: Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf har blitt hyllet for sitt arbeid for kvinners rettigheter, nå forsvarer hun kriminalisering av homofili. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/Scanpix
FORSVARER KRIMINALISERING: Liberias president og fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf har blitt hyllet for sitt arbeid for kvinners rettigheter, nå forsvarer hun kriminalisering av homofili. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg blir provosert at slike holdninger fortsatt finnes. Dette er gammeldagse holdninger vi ikke kan godta, sier Solheim (SV) i en uttalelse.

- Menneskerettighetene gjelder alle. Vi kommer selvfølgelig til å ta opp dette med Liberia og presidenten, sier han videre.

- Visse tradisjoner Johnson-Sirleaf, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris og hyllet i Norge for sin kamp for kvinners rettigheter, forsvarer kriminaliseringen av homofili.

- Vi har visse tradisjonelle verdier i vårt samfunn som vi ønsker å bevare, sier hun til The Guardian.

Liberiansk lov forbyr homoseksuelle handlinger, som i dag kan straffes med inntil ett års fengsel. Men to nye lovforslag vil innebære en betydelig skjerpelse og at homofile kan straffes med inntil ti års fengsel i Liberia.

Homofili er forbudt i hele 37 afrikanske land, og homofile utsettes mange steder for forfølgelse og overgrep.

Vanskelig - Mange homofile har det vanskelig, spesielt i Afrika. Norge jobber aktivt mot fordommene i alle land vi samarbeider med. Det er en hard kamp vi ikke kommer til å gi opp, sier Solheim.

I Nigeria kan homoseksuelle handlinger straffes med inntil 14 års fengsel, og også i andre land risikerer homofile lange fengselsstraffer. Ti kvinner ble nylig pågrepet i Kamerun og anklaget for å være lesbiske, og i Liberia har det skjedd en rekke angrep på homofile på åpen gate.

(NTB)

PROVOSERT: Utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim her utenfor inngangen til kongresshallen i forbindelse med World Economic Forum 2012 som holdes i Davos, Sveits.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
PROVOSERT: Utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim her utenfor inngangen til kongresshallen i forbindelse med World Economic Forum 2012 som holdes i Davos, Sveits. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer