Skrytetur: Utviklingsminister Erik Solheim fikk omvisning av general Kyaw Thu (t.v.). Foto: Trond Viken, UD
Skrytetur: Utviklingsminister Erik Solheim fikk omvisning av general Kyaw Thu (t.v.). Foto: Trond Viken, UDVis mer

Solheim roser militærjuntaen i Burma

Mener de fortjener ros etter syklonkatastrofen i fjor .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syklonen Nargis` herjinger kostet minst 140 000 mennesker livet da den rammet Burma i begynnelsen av mai i fjor. Militærjuntaen fikk massivt med internasjonal kritikk da de nektet å ta imot hjelp fra resten av verden.

I går besøkte Erik Solheim (SV) og den danske utviklingsministeren landet. De to ble invitert med på helikoptertur av general Kyaw Thu, som håndterer hjelpearbeidet.

- Imponerende
— De stedene vi kom, var det imponerende å se gjenoppbyggingen av hus, skoler og den suksessfylte hjelpeoperasjonen, sier Solheim til Dagbladet.

Han skryter av hvordan burmesiske myndigheter har satt ut hjelpearbeidet til forskjellige firmaer, FN og frivillige organisasjoner.

— De har lyktes med å unngå noen form for sykdomsutbrudd og matmangel. Det døde ufattelig mange under syklonen, men det har ikke dødd noen av ettervirkningene, sier han
Samstemt hyllest
På rundturen møtte Solheim representanter fra FN-organisasjonene, Care og Leger uten grenser.

— Alle var samstemte. Etter en katastrofal første måned har dette gått mye bedre enn ventet. Det internasjonale hjelpeorganisasjonene gir betydelig skryt til den burmesiske regjeringen, sier Solheim.

Han føler seg sikker på at skryten er ektefølt, siden den ikke bare kommer fra de lokalt ansatte, men også fra det internasjonale miljøet.

— Det er viktig å gi ære for de positive tingene som skjer, samtidig som det også skjer mye negativt i Burma, sier han.