Solheim skeptisk til kjøpesenterplaner på grensen

Svenske planer om å bygge et nytt kjøpesenter 50 meter fra grensen til Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er skeptisk til svenske planer om å bygge et nytt kjøpesenter 50 meter fra grensen til Hedmark.


Det er i Långflon i Torsby kommune at svenskene planlegger å bygge et kjøpesenter på 7.000 kvadratmeter, med planlagt tilbygg på ytterligere 7.000 kvadratmeter. Det er kun to bebodde hus i Långflon.

Målet er å kapre kunder fra Hedmark - inkludert turistbygda Trysil, samt Hamar og Elverum. Beliggenheten tilsier at folk i hovedsak må bruke bil for å komme til senteret, skriver Aftenposten.

- Her legger svenskene opp til et rent bilbasert senter. Siden det ligger kloss inn til Hedmarksgrensen, kan det utarme handelen i byer og tettsteder i Hedmark fullstendig. Det er ikke bra, sier Solheim.

Hans departement er ikke den eneste instansen som er skeptisk. Også Fylkesmannen i Hedmark og Statens vegvesen misliker planene. De mener senteret vil være negativt for miljøet og at belastningen på veiene i Hedmark vil bli for stor.

Svenskene skjønner ikke så mye av den norske kritikken.

- Vi snakker om en utbygging av en landhandel som allerede eksisterer og omsetter for rundt 60 millioner. Hvorfor gjør norske myndigheter en så stor sak av en utbygging på 15.000 kvadratmeter, som ikke er noen ting i forhold til de store utbyggingene som allerede er gjort lengre ned langs grensen, sier Torbjörn Almroth, forvaltningssjef for miljø og bygg i Torsby kommune.

(NTB)