Solheim (SV) møter kongen klokka 16

Blir ny miljøvernminister. Rykter om flere utskiftninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongen har innkalt til et ekstraordinært statråd på Slottet i ettermiddag, i forbindelse med skifte av statsråd, melder NRK.no.

En veritabel rykteflom om snarlige statsrådsskifter satte sitt preg på regjeringens storslåtte feiring av toårsdagen for dannelsen av den rødgrønne regjeringen i går ettermiddag og kveld.

Selv om statsminister Jens Stoltenberg i går avviste å kommentere ryktene, får Dagbladet bekreftet av sentrale kilder at utskiftninger i regjeringen står for døren.

Nå melder NRK.no at Erik Solheim blir miljøvernminister og at stortingsrepresentant Heidi Sørensen blir statssekretær etter Henriette Westhrin, som flytter over til samme stilling i Miljøverndepartementet.

Sørensen var regnet som en av favorittene til ministerposten da Helen Bjørnøy overraskende ble utnevnt for to år siden.

- Vi har store forventninger til  Solheim. Han har mye å ta tak i fra fra første dag, sier nestleder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, til Dagbladet.no.

Hun mener at regjeringen ikke har vært i nærheten av å innfri løftet om at Norge skal bli et foregangsland i miljøsammenheng.

Etter det Aftenposten.no erfarer kan Solheim få et dobbeltansvar i Regjeringen. I tillegg til miljø, kan han også bli satt til å administrere bistandsarbeidet.

Hovedgrunnen til spekulasjonene om en superstatsråd-stilling, er Solheims klart uttrykte ønske om å fortsette med bistandsarbeidet.

Miljøverndepartementet 
ønsket i morgentimene ikke å uttale seg om situasjonen.
 

Solheim (SV) møter kongen klokka 16

- Ingen i politisk ledelse i Miljøverndepartementet ønsker å kommentere saken, sier kommunikasjonsrådviger Andreas Keus til Dagbladet.no.

Ambisiøs klimapolitikk

Lars Halbrekken, leder i Naturvernforbundet, har store forventninger til Solheim som miljøminister.

- Hvis dette stemmer, så har vi svært store foventninger. Erik Solheim er en av de

ledende miljøpolitikerne i SV og ledet partiet under den store miljøbølgen på slutten åttitallet, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til Dagbladet.no.

- Som bistandsminister har han god kunnskap om de enorme klimautfordringene som rammer den tredje verden i dag. Og vi forventer en langt mer ambisiøs klimapolitikk. Vi forventer også et styrket miljøverndepartement, sier han.

Haltbrekken mener Bjørnøy har hatt en vanskelig jobb.

- Bjørnøy har vært satt til å forsvare en alt for dårlig miljøpolitkk. Jeg tror hun hele tiden har ønsket å gå lenger enn regjeringen. Jeg håper Solhiem som en mer erfaren politiker kan få det til, sier han.

Bjørnøy og Djupedal 

HVEM AV DEM MÅ GÅ?: Ifølge Dagbladets sentralt plasserte kilder vil minst én statsråd måtte forlate sin post i nær framtid. Utdanningsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy nevnes som de mest sannsynlige kandidatene til å måtte gå. Spekulasjonene har også omfattet barne- og familieminister Karita Bekkemellem, men slik det ser ut nå gjelder utskiftingen bare SV-statsrådene. Foto: NINA HANSEN/JOHN T. PEDERSEN/JAQUES HVISTENDAHL
HVEM AV DEM MÅ GÅ?: Ifølge Dagbladets sentralt plasserte kilder vil minst én statsråd måtte forlate sin post i nær framtid. Utdanningsminister Øystein Djupedal og miljøvernminister Helen Bjørnøy nevnes som de mest sannsynlige kandidatene til å måtte gå. Spekulasjonene har også omfattet barne- og familieminister Karita Bekkemellem, men slik det ser ut nå gjelder utskiftingen bare SV-statsrådene. Foto: NINA HANSEN/JOHN T. PEDERSEN/JAQUES HVISTENDAHL Vis mer

Mange statsrådsnavn nevnes i spekulasjonene, først og fremst og miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem (Ap) har også blitt nevnt, men i lys av dagens hendelser, kan det se ut som det blir bare endringer i SV-statsrådene.  

Også kunnskapsminister Øystein Djupedals navn nevnes, sammen med bistandsminister Erik Solheim. Sistnevnte nevnes som mulig kandidat til å overta miljøvernministerposten etter Bjørnøy. 

– Jeg har ingen navn å gi, men det er god grunn til å følge nøye med de første par dagene, sier en av Dagbladets sentrale kilder.

Etter SVs elendige resultat i kommunevalget har det pågått en evaluering om hvilke grep som må tas for å snu den negative trenden. Et av svarene er å skifte mannskap i regjeringen, sier en kilde til Dagbladet.

Storfornøyd

Men i statsminister Jens Stoltenbergs tale til sine rødgrønne samarbeidspartnere under jubileumsfeiringen i Samfunnssalen i Oslo i går kveld var det seirer, og ikke tap, som ble nevnt.

– Vi forandrer Norge, slik vi lovet at vi ville gjøre. Vi har god oppslutning i folket. Det er all grunn til å si at vi også kan vinne valget i 2009.

Tidligere på dagen gikk statsministeren ut med en statusrapport som konkluderer med at regjeringen fører Norge i ny retning, og at den holder løftene.

Roste SV og Sp

Stoltenberg roste sine regjeringspartnere, SV og Senterpartiet, og minnet forsamlingen om at det rødgrønne samarbeidet er historisk.

– Denne regjeringen har gjennomført løfter i et imponerende tempo. Det vanskeligste disse to årene har vært utålmodigheten med å få til enda mer enda raskere, sa han. Han avviste at partiene lider under regjeringsslitasje, og at kompromissene blir for mange.

– Det er lettere å være i regjering med tre. Hvis vi finner en god løsning, så vet vi at det er flertall for den. I en regjering med ett parti begynner usikkerheten og spillet, sa Stoltenberg.

FØRSTEMANN UT: Det er bare en knapp måned siden olje- og energiminister Odd Roger Enoksen måtte forlate regjeringen. Han ble erstattet av Åslaug Haga, som overlot kommunalministerstolen til Magnhild Meltveit Kleppa.
NY ROLLE?: Bistandsminister Erik Solheim nevnes som den heteste kandidaten til å overta Djupedals jobb.
FRYD OG GAMMEN: På overflaten var det ikke statsrådsspørsmålet, men smil og latter som preget de rødgrønnes feiring av sine første to år i Samfunnssalen i Oslo i går kveld. F.v. kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Liv Signe Navarsete.