Solheim varsler omkamp om StatoilHydro-investering

Erik Solheim (SV) mener oljesand i Canada må få konsekvenser.

OMKAMP?Erik Solheim mener StatoilHydros investering i oljesand må få konsekvenser for hvordan staten bruker sitt eierskap i framtida. Selv er miljø- og utviklingsministeren imot at StatoilHydro bidrar til det omstridte oljesandprosjektet i Canada. Foto: SCANPIX
OMKAMP?Erik Solheim mener StatoilHydros investering i oljesand må få konsekvenser for hvordan staten bruker sitt eierskap i framtida. Selv er miljø- og utviklingsministeren imot at StatoilHydro bidrar til det omstridte oljesandprosjektet i Canada. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er ikke er glad for beslutningen om at StatoilHydro fortsetter med oljesandprosjektet i Canada. Nå ønsker han seg omkamp om StatoilHydros investeringer.

Tirsdag avviste generalforsamlingen i StatoilHydro, med olje- og energiminister Terje Riis-Johansens støtte, et forslag fra Greenpeace om å trekke seg ut av det omstridte oljesand-prosjektet.

- Ingen gladsak
Overfor Dagbladet gjør Solheim klart uttrykk for at han ikke ønsker at StatoilHydro gjør lignende investeringer i framtida.

- Oljesand-investeringene i Canada er en veldig stor og omstridt beslutning. Debatten om oljesand er heller ikke en gladsak for StatoilHydro. Det er ingen sak som vil inspirere StatoilHydro til å gi selskapet den profilen det trenger, sier Solheim til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til har StatoilHydros investeringer i canadisk oljesand aldri vært oppe i regjeringen. Terje Riis-Johansen (Sp) har også offentlig forklart at han heller ikke har sett noen grunn til å legge seg opp i StatoilHydros forretningsmessige beslutninger.

Mulig omkamp
Vil Solheim forhindre lignende omstridte investeringer og fortsatt deltakelse i oljesandprosjektet i Canada, innebærer det i så fall tøffere politiske prioriteringer og hardere statlig styring på hva StatoilHydro ikke kan investere i. Solheim viser til de etiske retningslinjene for oljefondet som en mulig modell for framtidig eierskapsutøvelse.

- Det kan ikke være slik at en detaljstyrer i enkeltsaker, men en må legge noen premisser blant annet med tanke på miljø, sier Solheim, som var den som startet debatten for fullt om oljesandprosjektet til StatoilHydro og selskapets miljøprofil på SVs landsmøte i mars.

En mulig omkamp om statlig inngripen i StatoilHydro kan komme om den rødgrønne regjeringen får mulighet til å forhandle fram en ny Soria Moria-erklæring.

Framtidig eierskap

Nå vil miljø- og utviklingsminister Erik Solheim at oljesandprosjektet til StatoilHydro blir gjenstand for debatt om hvordan regjeringen skal føre et aktivt statlig eierskap for framtida.

- Vi trenger en debatt om statlig eierskapsutøvelse. Oljesand i Canada er et eksempel på en av de store avgjørelsene StatoilHydro har tatt som ligger i grenselandet, sier Solheim til Dagbladet.

Særlig har miljøbevegelsen ment at oljesand fører til unødvendige klimautslipp og store naturødeleggelser, men konsernsjef Helge Lund, ser ikke på fornybar energi som noe alternativ.

Frustrasjon i SV
I går skrev Dagbladet at de to SV-representantene Hallgeir Langeland og SVs miljøpolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, krever en rekke svar fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Vi må få en avklaring på hvorfor, når det norske samfunnet eier hele 67 prosent av selskapet. Vi må få vite hva som har skjedd, sier Hallgeir Langeland til Dagbladet og legger til:

- På det første eierskapsmøtet må ledelsen i OED starte en prosess for å trekke oss ut av oljesandprosjektet.

Krav til Riis-Johansen
På spørsmål om hvorfor det er slik at to av SVs egne stortingsrepresentanter må formelt spørre olje- og energiministeren, når de bare kunne ha fått en oppklaring av SVs miljø- og utviklingsminister, svarer Solheim følgende:

- De skrev et brev til storfraksjonen med spørsmål til statsråden. Det er helt normalt. Det viktige i saken er at vi må få en debatt om eierskapsutøvelse. Det finnes partier i opposisjonen som hopper og spretter med ad hoc standpunkter når det passer dem. Vi har lenge hatt en tradisjon med at vi ikke går inn og detaljstyrer, men Statens pensjonsfond utland har definert en god del av hva statlig eierskap kan gjøre, sier han.