Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solheim vil inspirere til tøffere klimapolitikk

FN-sjef Ki-moon på vei til Arktis.

I BOBLEJAKKE: Ban Kin-Moon ankom KV Svalbard sammen med sin kone Yoo Soon-taek. I løpet av de neste dagene skal de se hvordan klimaendringer påvirker issmelting i Arktis. Foto: Nina Hansen
I BOBLEJAKKE: Ban Kin-Moon ankom KV Svalbard sammen med sin kone Yoo Soon-taek. I løpet av de neste dagene skal de se hvordan klimaendringer påvirker issmelting i Arktis. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


SVALBARD (Dagbladet): Sent ikveld ankom FNs generalsekretær, Ban Ki-moon flyplassen på Svalbard. Og et kvarter senere var han på vei mot Ny-Ålesund.

Ordknapp
Solen dukket ikke opp da Ki-moon ankom, i Longyearbyen pisket regnet, vinden blåste surt, og temperaturen var nesten nede i null grader.

Men trass i været, Ki-Moon, som var ikledd liten boblejakke, var i godt humør, men svært ordknapp.

Bare noen koreanske journalister fikk generalsekretærens oppmerksomhet.

Etter noen korte hektiske minutter på flyplassen forsvant generalsekretæren og følget hans ned til havna og ombord på kystvaktfartøyet KV Svalbard, som skal ta dem til Ny-Ålesund.

Generalsekretæren er i Norge på et tre dagers langt klimabesøk, hvor blant annet Norges miljøvernminister Erik Solheim skal vise Ki-moon hvordan isen smelter i områdene rundt Svalbard.

Fornøyd
- Det suverent viktigste er å vise hvor reel situasjonen rundt issmeltningen er, og at det går mye raskere enn hva vi har sett tidligere, sier Solheim til Dagbladet.

Miljøvernministeren er svært fornøyd med at FNs generalsekretær velger å bruke tre dager i Norge. Det er lengre enn hva Ki-moon pleier å bruke på slike besøk.

Solheim håper at disse dagene kan være med på å gi generalsekretæren fornyet kunnskap:

- Issmeltingen går mye fortere enn hva FNs klimapanel spådde, vi vil gi generalsekretæren den beste kunnskapen om dette og gi han mulighet til å se det med egen øyne.

Inspirere til ansvar
- Dette kan han kan ta med seg dette videre i møte med andre statsleder og til toppmøtet i New York.

Solheim peker på at møtet i New York er opptakten til forhandlingene opp mot en ny klimaavtale i København i desember.

Miljøvernministeren håper Svalbardbesøket kan inspirere Ki-moon til å ta et lederansvar:

- Vi vil gi han støtte og inspirere han til å ta det lederansvaret og få med seg alle verdens ledere. Det kan bli suksess hvis man klarer å engasjere verdensledere som blant annet Barak Obama i miljøspørsmålet.

Tett program
I Ny-Ålesund er programmet tettpakket. I morgen skal Ki-Moon besøke en koreansk og en norsk forskningsstasjon, før han fraktes med helikopter ut mot iskanten, og til R/V Lance, som er Polarinstituttets isgående forskningsfartøy.

Her skal generalsekretæren se nøyere på klimaets innvirkning på ismassene i polområdene, og prate med norske forskere som har fulgt issmeltingen i over 25 år.

På onsdag venter en tur i frølagret på Svalbard. Her er det landbruksminister Lars Peder Brekk vise generalsekretæren rundt.

KALDE FARVANN: KV svalbard forlot Longyearbyen i kveld, og satte kurs for Ny-Ålesund. Ombord var blant annet generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon, og Norges miljøvernminister, Erik Solheim. Foto: Nina Hansen
KALDE FARVANN: KV svalbard forlot Longyearbyen i kveld, og satte kurs for Ny-Ålesund. Ombord var blant annet generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon, og Norges miljøvernminister, Erik Solheim. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dagen avsluttes med en klimadebatt på Universitetssentret på Svalbard, hvor blant annet Solheim og Ki-moon skal diskutere temaet «Global impacts», før Ki-moon reiser til Genève. 

GLISER BREDT: Erik Solheim er svært fornøyd med at generalsekretæren vil tilbringe hele tre dager i Norge. Han håper å inspirere til en tøffere klimapolitikk.
FOTO: Nina Hansen
GLISER BREDT: Erik Solheim er svært fornøyd med at generalsekretæren vil tilbringe hele tre dager i Norge. Han håper å inspirere til en tøffere klimapolitikk. FOTO: Nina Hansen Vis mer
Solheim vil inspirere til tøffere klimapolitikk
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling