VANT MIDLERTIDIG OLJESEIER: Jan Mayen blir ikke åpnet for oljeboring før valget. Miljøminister Bård Vegar Solhjell fikk viljen sin. Men SV var med på konsekvensutredningen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
VANT MIDLERTIDIG OLJESEIER: Jan Mayen blir ikke åpnet for oljeboring før valget. Miljøminister Bård Vegar Solhjell fikk viljen sin. Men SV var med på konsekvensutredningen. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.Vis mer

Solhjell snappet oljeøy fra Borten Moe

Solhjell har tvunget Ola Borten Moe til å utsette saken til etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På NHOs årskonferanse i januar sa olje- og energiminister Ola Borten Moe at han hadde et mål om å åpne havområdene ved Jan Mayen for oljeboring før påske. I vinter fremmet han dette forslaget i regjeringa. Men for bare noen dager siden trakk han selv forslaget i forhandlinger på statsministerens møterom 3. Fredag før palmehelga la han ut pressemelding på oljedepartementets nettsider om at beslutningen trenger mer tid og ikke vil bli lagt fram for Stortinget før valget.

- Viktig delseier
Dagbladet kjenner til at miljøminister Bård Vegar Solhjell presset oljeministeren, og til slutt fikk det som han ville i regjeringen.

- Dette er en viktig delseier for miljø og klima. Det er svært viktig at vi ikke åpner for petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen nå, sier Solhjell. Han argumenterer tredelt:

- Det er spesielt store naturverdier ved Jan Mayen. Der er enorme mengder sjøfugl, hele øya er et naturreservat og der går iskanten, som samler et stort antall arter som lever i havet. For det andre må vi i framtida holde ei grense mot nord. Starter vi boring ved Jan Mayen, krysser vi inn i et nytt område. For det tredje må vi ta hensyn til klimaet. Store deler av verdens kull- og oljeressurser må bli liggende hvis vi skal holde jorda unna en oppvarming på to grader. Da bør vi begynne med å la ressursene i de mest risikable områdene være, sier han.

- For dårlig kartlagt
Ola Borten Moe begrunnet sin avgjørelse med at ressursgrunnlaget ved Jan Mayen er for dårlig kartlagt. Han avviser overfor Dagbladet han har latt seg presse av SV til retrett i saken.

- Målet har vært, og er, åpning. Det har ikke dukket opp informasjon som tilsier noe annet. Men vi trenger mer tid på arbeidet med ressursanslag. Endelig konklusjon vil bli behandlet av regjeringen på vanlig vis, skriver han i sms til Dagbladet.

På NHO-konferansen sa Borten Moe at kun nye opplysninger i saken kunne føre til en utsettelse. Men det svake kunnskapsgrunnlaget om ressursene har vært kjent hele tida. I forordet til konsekvensutredningen av Jan Mayen, som ble sendt på høring i høst, skriver Borten Moe at ressursene er mangelfullt kartlagt, og at bare prøveboring kan klargjøre hva som finnes. Borten Moe har ikke svart Dagbladet på hvorfor han trakk saken og om nye opplysninger har kommet fram.

SV sa ja
Ola Borten Moes ønske om oljeboring er i tråd med regjeringens politikk. Konsekvensutredningen av Jan Mayen ble vedtatt av de rødgrønne som en del av forvaltningsplanen for Norskehavet. SV skal ha byttet bort Jan Mayenmot at Møre-blokkene ble holdt oljefrie. I Lofoten-saken er det et viktig argument for SV at konsekvensutredning er det samme som å starte åpningsprosess.

- Hvis det er så viktig å holde Jan Mayen stengt, hvorfor sa dere ja til konsekvensutredning?

- Konsekvensutredningen ble vedtatt i 2009 og er gjennomført. Nå er det viktig at det blir reell debatt om det er riktig å åpne Jan Mayen. Med det som nå er lagt på bordet, mener regjeringen at det ikke er riktig.

- Det betyr at Ap har rett i at konsekvensutredning ikke nødvendigvis betyr åpning?

- Jan Mayen er det første eksempelet jeg kjenner på at det ikke nødvendigvis betyr åpning. Men jeg er helt sikker på at denne saken vil komme opp igjen og igjen. Kampen vil bli tøffere i åra som kommer. Etter Lofoten, er dette den tyngste oljesaken, sier Bård Vegar Solhjell.

TAPTE: Ola Borten Moe trakk forslaget sitt etter å ha tapt diskusjonen om Jan Mayen i regjeringa. Målet hans er fortsatt å gjennomføre regjeringens vedtak fra 2009 om å starte åpningsprosessen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
TAPTE: Ola Borten Moe trakk forslaget sitt etter å ha tapt diskusjonen om Jan Mayen i regjeringa. Målet hans er fortsatt å gjennomføre regjeringens vedtak fra 2009 om å starte åpningsprosessen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer