Solhjell vil vingeklippe Mattilsynet

Er for dårlige på dyrevelferd, mener miljøministeren. Nå vil han opprette et eget dyretilsyn. Mattilsynet vil heller ha dyrepoliti.

DYRETEKKE: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil opprette et eget dyretilsyn og frata Mattilsynet ansvaret. Her besøker han en av hundene ved Foreningen for omplassering av dyr, som hjelper dyr i nød. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
DYRETEKKE: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil opprette et eget dyretilsyn og frata Mattilsynet ansvaret. Her besøker han en av hundene ved Foreningen for omplassering av dyr, som hjelper dyr i nød. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøminister Bård Vegar Solhjell er ikke fornøyd med Mattilsynets innsats for dyra. Nå vil han ta fra dem ansvaret og opprette et eget dyretilsyn.

- Bør slås hardt ned - Vi trenger en egen uavhengig etat for å passe på at dyr har det bra i Norge. Det overrasker meg hvor mange eksempler man kan finne på mislighold av dyr i Norge. Det bør slås hardt ned på, sier Bård Vegar Solhjell.

Statistikk fra Mattilsynet viser at de bare bruker 6,4 prosent av tida si ute i felt på kontrollere at dyr blir behandlet som de skal.

Provosert av pels - Det er strenge regler mot dyremishandling og det er plikt til å rapportere vanskjøtsel. Men dyrevelferd er ikke høyt nok prioritert i Mattilsynet i forhold til hvor vanlig det er å ha dyr, sier Solhjell. Det er særlig avsløringer i pelsdyrnæringa og kyllingindustrien som gjør at han ønsker å skille mattilsyn fra dyretilsyn.

-  Hensynet til mat- eller pelsproduksjon og dyrevelferd kan noen ganger stå i motsetning til hverandre. Effektiv pelsdyrproduksjon er ikke nødvendigvis det samme som god dyrevelferd. Det samme gjelder fjørfenæringa, sier Solhjell.

Foreningen for omplassering av dyr (FOD), er svært positiv til forslaget. På gården utenfor Oslo tar de imot vanskjøttede hunder og katter. Foreningen er ikke alltid fornøyd med Mattilsynet.

- Det handler om at dyr har en egenverdi utover å være mat, sier styremedlem Sindre Engen.

- Det er ulogisk at dyretilsyn skal ligge under Mattilsynet. Når et dyr har vondt, tenker man ikke automatisk at man skal ringe Mattilsynet. Vår erfaring er også at Mattilsynet ikke alltid fører tilsyn på en tilfredsstillende måte. Med et dyretilsyn håper vi også på bedre samarbeid mellom det offentlige og de frivillige dyreorganisasjonene, sier Engen.

- Heller dyrepoliti
Men Mattilsynet mener de gjør en god jobb. De vil heller ha et dyrepoliti.

- Vi synes våre folk gjør en god jobb, men mener at dyrevelferd kan følges opp enda bedre. Vi ønsker oss heller et dyrepoliti etter svensk modell. En egen enhet i politiet kan styrke vår samhandling, slik at våre anmeldelser kan følges bedre opp, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland.

Frps Per Sandberg har tidligere tatt til orde for dyrepoliti.

Solhjell sier at SV at det er et forslag som ikke vil dekke tilsyn, men etterforsking og påtale av saker. SV har ikke har tatt stilling til det, men er åpne for ideen.
 
Argumentet imot er ifølge miljøministeren at svært mange felt ikke har sin egen enhet i politiet, og at politiet må prioritere.