OMKOM: 21 år gamle Andreas Eldjarn fra Tromsø. Foto: Forsvaret.
OMKOM: 21 år gamle Andreas Eldjarn fra Tromsø. Foto: Forsvaret.Vis mer

Solhjells fetter blant de drepte

SVs parlamentariske leder og medlem av forsvars-komitéen, Bård Vegar Solhjell, er en skarp kritiker av det norske Afghanistan-engasjementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En av de drepte norske soldatene i Afghanistan er fetter av SVs parlamentariske leder og medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Bård Vegar Solhjell.

Det bekrefter en SV-kilde overfor Dagbladet.

Solhjells fetter er ifølge Aftenposten.no 21 år gamle Andreas Eldjarn fra Tromsø. Han og tre medsoldater var ute og gjennomførte forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar-provinsen da de ble rammet av en veibombe cirka 30 kilometer vest for Maimana.

Bård Vegar Solhjell er en sterk kritiker av Norges engasjement i Afghanistan og har denne våren forsøkt å få i gang ny debatt om å få soldatene hjem.

— Jeg mener Norge burde trekke våre styrker ut nå. Og den kanskje viktigste grunnen til det er at vi må sende det mest kraftfulle signalet vi kan til det internasjonale samfunnet at det ikke finnes en militær løsning, bare en sivil gjenoppbyggingsløsning i landet, sa han til TV 2 Nyhetene 23. mars i år. Han gjentok budskapet 18. mai, i forbindelse med statsministerns 17.mai-feiring blant soldatene, og 15. juni på SV-konferansen Exit Afghanistan.

SV ble orientert om saken seint i formiddag. Partiet anser saken som en privatsak for Bård Vegar Solhjell og vil ikke kommentere dette.

Pariet har til nå sagt lite om angrepet. De har nøyet seg med å kondolere og har ikke villet bruke saken til å skape debatt om Norges tilstedeværelse i Afghanistan.

- Dette er ikke dagen for debatt om saken, sa fungerende parlamentarisk leder for SV, Karin Andersen, til Dagbladet tidligere i formiddag.

Som to av de andre omkomne, Christian Lian (31) og Simen Tokle (24), tilhørte Eldjarn Kystjegerkommandoen i Harstad. Den fjerde, Trond Bolle (41), tilhørte Marinejegerkommandoen.

MISTET FAMILIEMEDLEM: SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjells fetter er blant de drepte i Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MISTET FAMILIEMEDLEM: SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjells fetter er blant de drepte i Afghanistan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer