SLAKKET AV: Den solide åpningen på børsene i dag har begynt å snu.  Foto: REUTERS/Lucas Jackson
SLAKKET AV: Den solide åpningen på børsene i dag har begynt å snu. Foto: REUTERS/Lucas JacksonVis mer

Solid åpning på børsene slakket av

- Det er for tidlig å si at faren er over. Vekstbildet er fortsatt svært svakt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror vi går mot en periode med store svingninger på børsene.

Aksjekursene spratt i været da de europeiske børsene åpnet onsdag morgen. Men etter hvert som timene gikk, ble oppgangen mer beskjeden.

Det var ikke bare løftet til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve tirsdag om å holde renta rekordlav i to år til som finansmarkedene reagerte positivt på. Også beslutningen i Den europeiske sentralbanken ECB i helgen om å kjøpe opp spansk og italiensk gjeld som bidro til lettelsen på børsene.

- Støttekjøpet er omstridt, og det er ikke heldig at ECB driver med slik støtte til enkeltlands operasjoner, sier Juel og viser til at markedet ikke føler seg trygg på at slike kjøp vil fortsette.

- Det er brannslukking de europeiske politikerne driver med. De løper etter branner for å slukke dem der de dukker opp, og de har ikke noe godt grep om situasjonen, sier han.

Politisk motstand Juel viser til at det er økende politisk motstand i de rike landene mot å bruke mye ressurser på å redde de svakere landene.

- Regjeringene vil bidra for å unngå at eurosamarbeidet bryter sammen, men mange av parlamentarikerne og velgerne er ikke noe glade for det, sier han.

En ny måling i Tyskland viser at nesten to tredeler av medlemmene i statsminister Angela Merkels CDU er misfornøyd med hennes politikk.

52 prosent sier de er imot tiltakene for å redde de kriserammede landene i eurosonen, og 42 prosent er imot redningspakkene for Hellas, Irland og Portugal, ifølge målingen som er gjort av Forsa for tidsskriftet Stern.

- Men om de trekker seg fra redningsaksjonene for de kriserammede eurolandene, får vi en full kollaps av eurosonen, sier Juel.

Krisemøter Frankrikes president Nicolas Sarkozy avbrøt ferien sin på Rivieraen onsdag for å holde et krisemøte i Elysee-palasset med statsminister François Fillon og budsjett- og finansministrene om økonomien.

Senere onsdag skulle den italienske regjeringen legge fram forslag til nye velferds- og arbeidsmarkedstiltak for fagbevegelsen og næringslivet. Italia er under hardt press for å skjære ned på budsjettunderskuddet etter støtten fra ECB.

Utgangspunktet for panikken på børsene var S & Ps nedgradering av USAs statsgjeld etter uker med tautrekking om å heve landets gjeldstak.

Samtidig kom meldingene om langt lavere vekst enn ventet i USA, og kuttene i budsjettene for årene framover vil bidra til å holde vektsten nede.

I Europa er også veksten blodfattig, ikke minst i de mest kriserammede landene og i Storbritannia der den konservative regjeringen har måttet registrere lavere vekst enn ventet, i stor grad som følge av et budsjett preget av nedskjæringer og kutt.

(NTB)