- Solid jobb av Høie

SV ser ingen grunn til å kritisere helseministeren for Molde-vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV's representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Bård Vegar Solhjell, oppsummerer etter dagens maratonhøring om lokalisering av sykehuset i Molde at helsestatsråden gjorde en solid jobb.

- Ingen grunn til å kritisere Høie - Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å kritisere Høie. På bakgrunn av høringen er det ikke grunnlag for å si at han har gått ut over loven og instruert styrene om et bestemt vedtak, sier Solhjell til Dagbladet.

Instruerte ikke Han mener det som kom fram under dagens høring viser uryddighet mellom styringsnivåene, og at det er behov for å gå gjennom loven om helseforetakene.

Ikke overraskende mener Høyres mann i komiteen, Michael Tetzschner, at Høie ikke har gjort noe kritikkverdig. Høie selv nektet for lovbrudd. KrFs mann Hans Fredrik Grøvan mener høringen viser manglende rolleforståelse i mange ledd, og at det er behov for å gå gjennom loven.

Ugyldig vedtak? Komiteleder Martin Kolberg (Ap) derimot åpner for at vedtaket om å legge sykehuset til Molde, kan være ugyldig.

- Hvis, og jeg understreker hvis, komiteen kommer frem til at man her har opptrådt i strid med loven, må formodentlig regjeringen fatte en beslutning på nytt, sier Kolberg.

Tidligere helseminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre, som også måtte svare, vil avvente komiteens arbeid og konkludere i saken senere.

Et kjernepunkt i dagens høring var hvorvidt Høie har gitt signaler til styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge som kunne oppleves som en instruksjon om et bestemt vedtak. I så fall ville det vært i strid med foretaksloven. Men ingen av aktørene i de to foretakene hadde opplevd noen instruks.

Nikk til besvær Bakgrunnen for dette spørsmålet var ikke minst et «nikk» som Høie skal ha kommet med overfor styreleder i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal, under et tilfeldig treff i november. Kinserdal har beklaget og beklaget i går at han har overfortolket denne gesten.

Men etter denne kommunikasjonen med Høie sendte styrelederen en mail til administrerende direktør Astrid Eidsvik med budskapet om at Høie ville ha en lokalisering til Molde.

Gikk etter press Eidsvik, som ville gå inn for Kristiansund, forklarte i går at hun prøvde å få tak i styrelederen en hel dag. Hun følte seg presset, ikke minst fra administrerende direktør og styreleder for Helse Midt-Norge, til å gå inn for en annen beslutning enn hun mente var riktig, og valgte å gå fra jobben.

Under høringen i går bekreftet Eidsvik at hun hadde følt seg presset. Men hun sa også at ingen hindret henne i å legge fram sin innstilling.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa under høringen i kveld at han har holdt seg godt innenfor helseforetaksloven, og at vedtaket om å legge et nytt sykehus til Molde er gyldig.

Komiteen ville også grave i fradredelsessaken der tidligere administrerende direktør ved Helse Midt-Norge, Tormod Andersen, etter at daværende styreleder Marthe Styve Holthe ble instruert av Høie om å se etter en annen sjef.

Måtte fjerne direktør Holthe var helt uenig med Høie, og gikk av, mens Andersen sa opp selv og fikk en avtale med foretaket. Det ble ikke godtgjort gjennom høringen av denne saken hadde kobling til lokaliseringssaken.

Høie sa at dersom han skulle gå dypere inn i saken, måtte høringen lukkes. Kolberg avskar derfor utspørring rundt personalsaken. Det er likevel grunn til at Høie får kritikk fra opposisjonen for sin inngripen i saken.

Høie understreket at det er hans ansvar å sikre at et helseforetak blir godt ledet. Og etter varsling fra en gruppe tillitsvalgte om at Andersen ikke fungerte godt nok som leder, uten at styret hadde tatt tak i det, tok Høie affære.

GOD JOBB: Bård Vegar Solhjell vil ikke kritisere helse- og omsorgsminister Bent Høie etter vedtaket om lokalisering av sykehuset i Molde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD JOBB: Bård Vegar Solhjell vil ikke kritisere helse- og omsorgsminister Bent Høie etter vedtaket om lokalisering av sykehuset i Molde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer