Tilliten øker:  Tilliten til landets økonomi om 12 måneder er en av de viktigste årsakene til at forbrukertilliten stiger. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Tilliten øker: Tilliten til landets økonomi om 12 måneder er en av de viktigste årsakene til at forbrukertilliten stiger. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Solid økning i forbrukertilliten

Nordmenns pessimisme ser ut til å avta, med sterkere tro på både egen og landets økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Forbrukertillitsindeksen (CCI) er på 3,0 poeng i april, og dermed sitt høyeste nivå siden august i fjor, viser den ferske tillitsmålingen fra Opinion.

Dermed er indeksen opp 2,8 poeng fra forrige måned, og 4,9 poeng høyere enn i desember, som både var bunnpunktet i 2013 og den svakeste noteringen siden desember 2011.

- Det er først og fremst ledighetsindeksen og delindeksen for tilliten til landets økonomi om 12 måneder som påvirker forbrukertillitsindeksen i positiv retning i april, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion, i en kommentar.

- Det er signifikant flere som tror at landets økonomi om 12 måneder vil være bedre og at arbeidsløsheten vil være lavere om 12 måneder. Tilliten til arbeidsmarkedet har ikke vært så høy siden september i fjor, mens vi må tilbake til mai for å finne flere som tror at landets økonomi vil være bedre om 12 måneder, fortsetter Høidahl.

Indeksen for spareplaner faller imidlertid for andre måned på rad. Sannsynligheten for sparing er likevel fortsatt relativt høy, og gjennomsnittet etter fire måneder ligger 0,8 poeng høyere enn for 2013 som helhet.

Det er fortsatt slik at forbrukerne har vesentlig sterkere tillit til egen økonomi enn til landets økonomi.

Flere nyheter - Norge etter oljen kan bli som Finland etter Nokia
Nordmenn rømmer landet - blar opp for Spania-bolig
Godstransporten truet av streik