Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solidaritet i Nato

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Det fins mange gode argumenter mot denne ukas utvidelse av Natos operasjon i Afghanistan. Mandag tok alliansen over ansvaret for seks urolige provinser sør i landet, et område der amerikanske styrker har ført nærmest uavbrutt krig mot rester av Taliban-regimet, ymse krigsherrer og kriminelle bander. Oppgaven til Natos Internasjonale stabiliseringsstyrke (Isaf) har så langt vært stabilisering og fredsbevaring. I sør arver Nato en krig fra de amerikanske styrkene.

• De to parallelle operasjonene i Afghanistan - USAs krigførende Operation Enduring Freedom og Natos fredsbevarende Isaf - har lenge vært i motstrid. Denne motstriden har gjort stabilisering av Afghanistan vanskeligere. Den iboende motsetningen blir dessverre ikke løst når nå krigføringen og fredsbevaringen blir slått sammen til en operasjon under Isaf-kommando. En styrke som skal stabilisere et land er avhengig av tillit fra befolkningen. Når den samme styrken også skal føre krig, med de konsekvenser det har for sivile, er det nærmest en umulig oppgave å bygge tillit.

• Men dette dilemmaet løses ikke for Norges del av det SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen går inn for: Norge skal fortsatt stå i Afghanistan og være en del av Isaf, men norske styrker må ikke settes inn sør i landet der krigen ulmer. Dette er en politikk formet ut fra SVs sjelelige kvaler ved hele Afghanistan-operasjonen. Det kan selvsagt ikke være slik at Norge reserverer «snille» operasjoner for seg selv, mens regjeringen lar andre allierte ta de «slemme» oppdragene. Enten er vi med eller så er vi det ikke, for å si det enkelt.

• Det innebærer at den norske hurtige reaksjonsstyrken som nå er på plass i Mazar e-Sharif nord i Afghanistan må komme Isaf-styrken i sør til unnsetning, dersom situasjonen krever det. Norske styrker kan dermed bli en krigførende part i Afghanistan. Dette er konsekvensen av regjeringens vilje til å være en del av Isaf og støtten til at Isaf tar over uro-provinsene. Er regjeringen mot at Isaf nå tar over etter USA i sør, må konsekvensen bli at den trekker norske soldater ut av hele operasjonen. Det fins bedre argumenter for det, enn for den lite solidariske løsningen SV foreslår.