STUPTE: Da Li Hejun våknet i går, var han Kinas rikeste. Nå har selskapet hvor han er hovedaksjonær og styreleder hatt et astronomisk kursfall. Montasje: Dagbladet / NTB scanpix / Reuters
STUPTE: Da Li Hejun våknet i går, var han Kinas rikeste. Nå har selskapet hvor han er hovedaksjonær og styreleder hatt et astronomisk kursfall. Montasje: Dagbladet / NTB scanpix / ReutersVis mer

«Solkongen» var Kinas rikeste da han våknet i går. Så tapte han 110 milliarder på under en halvtime

- En boble som har ventet på å sprekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars tok Kinas «solkonge», forretningsmannen Li Hejun, igjen Alibaba-grunder Jack Ma som Kinas rikeste person.

Inntil i går skal Hejun ha vært verdt snaue 250 milliarder kroner, men mens resten av aksjeeierne i selsakept Hanergy Thin Film Power satt i et møte Hejun fant det for godt å dukke opp til, skjedde det noe utrolig.

Droppet møte Klokka 10.14 Hong Kong-tid begynte plutselig aksjene i selskapet, som produserer utsyr til solcellepaneler, å stupe. 32 minutter seinere  måtte børsen stanse handelen av aksjen, skriver Financial Times.

Da hadde aksjekursen falt 47 prosent, og selskapets verdi hadde blitt avspist med 145 millarder kroner.

Hejun, som selv eier like under 80 prosent av selskapet, hadde da tapt verdier på over 110 milliarder kroner, skriver CNN.

Ifølge finansnettstedet Bloomberg skjedde dette verditapet på 24 minutter.

Aksjefallet fant sted midt under generalforsamlingen til selskapet, da styrelederen og majoritetseieren selv skal ha deltatt under åpningen av en utstilling.

Ifølge Forbes har ikke selskapet kommet med en forklaring på det plutselige aksjefallet.

Både CNN, Financial Times og Forbes gjør et poeng ut av at styrelederen ikke dukket opp på generalsforsamlingen, selv om det trolig var han selv som bestemte tidspunktet for det årlige møtet.

For stor vekst? Men det er kanskje ikke bare krangling aksjeeierne imellom som førte til det enorme kursfallet.

Selskapet har nemlig hatt en astronomisk vekst.

Hanergys kurs steg med med 625 prosent det siste året, og var verdt mer enn 340 milliarder kroner da kursen var på topp i april. Det gjorde at selskapet var sju ganger større enn det største solcelleselskapet i USA, ifølge CNN. Selskapet var da også mer verdt enn for eksempel Tesla og Twitter.

- Det er et fullstendig rot, sier analyseselskapet Bespoke Investement til CNN.

- Det er vanskelig å si hvordan Hanergy ble verdens mest verdifulle solcellefirma. Hvorfor kursen dalte med 47 prosent på én time er lettere å forklare. Den skulle aldri økt i første omgang, skriver Wall Street Journal.

South China Morning Post
skriver at analytikere har sett på selskapet som en boble som bare har ventet på å sprekke. Ifølge avisa er årsaken at mesteparten av selskapets inntekter kommer fra morsselskapet Hanergy Group. Hanergy Group produserer solcellepanelene som bruker datterselskapets solcellefilm.

Flere analytikere har pekt på at forretningsmodellen ikke ville være bærekraftig.

Hong Kongs finanskommisjon skal ha etterforsket markedsmanipulasjon av Hanergy-aksjer i ukesvis, ifølge Reuters.

GIGANT: Hanergy Thin Film Power er blitt et gigantselskap på rekorttid. Mesteparten av inntekten deres har kommet fra salg til morsselskapet Hanergy. Mange analytikere mener denne forretningsmodellen var dømt til å sprekke. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
GIGANT: Hanergy Thin Film Power er blitt et gigantselskap på rekorttid. Mesteparten av inntekten deres har kommet fra salg til morsselskapet Hanergy. Mange analytikere mener denne forretningsmodellen var dømt til å sprekke. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer