Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solkongen

Navn: Lars Sponheim Alder: 41 Yrke: Venstreleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Sponheim holdt sitt første valgløfte og gikk til fots fra Ulvik til Oslo da han ble innvalgt som Venstres eneste stortingsrepresentant i 1993. Hele landet fulgte Sponheims innmarsj i norsk politikk. Nå sitter hele Norge og lurer på om han ikke snart skal gå hjem igjen. Bortsett fra 2,5 prosent da, med feilmargin. For det er bare én av 40 velgere som ville ha stemt på Venstre nå. Det bekymrer selvfølgelig partiledelsen og hele landsmøtet på Lillehammer, men Venstre er ikke selvransakelsens parti. Lars Sponheim er heller ikke typen til å ta selvkritikk.

Han er jo mannen som gjenreiste Venstre, tok makta i partiet og faktisk brakte det i regjeringsposisjon. Dessuten har partiet 115 års erfaring i å gi andre skylda. Sponheim har ikke like mange år på nakken, men er blitt ganske flink han også. Og i fire år var han Venstre og forvaltet partiets politiske arv som han ville. Selvsikker, bombastisk og til tider litt brautende gjorde han hele landet oppmerksom på at partiet hadde stått opp fra de døde. Så fjernet han Odd Einar Dørum fra ledervervet, og satset på valget i 1997. Nå er Dørum en av regjeringens mest markante skikkelser, mens partisjefen selv gjemmer seg i Næringsdepartementet. Hvis han ikke er ute med en eller annen uttalelse eller tabbe. Det ungdommen i dag kaller «å gjøre en sponheim».

Det er noe med dialekten hans. Han er egentlig fra Halden. Tok artium på Halden Pikeskole, og så hørte han vel visa «Me skulle plokka blommar i Hardanger». Nei vel. Han hadde faktisk en slektsgård faren forlot for å bli tannlege. Og Lars dro hjem til grasrøttene med utdannelse fra Landbrukshøgskolen på Ås. Han ble sauebonde, landbrukslærer, jordbrukssjef og ordfører i Ulvik. Kone og tre barn og 60 sauer på vinterftr. Bygutten fra Østfold gjenskapte vestlandsvenstre. Traust og jordnær, kanskje litt tillært, men trolig nærmere virkeligheten enn svært mange av delegatene på landsmøtet i Lillehammer.

Selv sier han at Venstre er blitt et robust parti de siste åra, og han venter ikke opprør verken mot lederstilen eller bombingen i Kosovo. Den skjer i beste Venstre-tradisjon. De har forsvarsministeren som deltar med kampfly, og justisministeren som er nede og hjelper flyktninger til Norge.

Problemet for Sponheim & co. er sperregrensa. Han er 1, 93 på strømpelesten, men kan bli borte - som en venstremann i et stortingsvalg.