KAN SKADES: Korallrev, slik som dette i utenfor kysten i Midt-Norge, kan ta store skade av solkrem. Foto: Statoil / NTB scanpix
KAN SKADES: Korallrev, slik som dette i utenfor kysten i Midt-Norge, kan ta store skade av solkrem. Foto: Statoil / NTB scanpixVis mer

Solkrem-kjemikalie skader korallrev verden over

Forverrer tilstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kjemikalie som finnes i solkrem har bidratt til å skade korallrev over hele verden, ifølge en ny forskningsrapport.

Det viser seg at stoffet oksybenzon, som fungerer som et UV-filter og finnes i 3.500 forskjellige solkremer på verdensplan, skader korallene. Det bidrar altså til å forverre tilstanden for verdens allerede sårbare korallrev.

Ifølge rapporten som er publisert i Archives of Environmental Contamination and Toxicology, kan stoffet være fullstendig ødeleggende for unge koraller. For eldre koraller er oksybenzon skadelig i høye konsentrasjoner.

Forskerne har funnet de største konsentrasjonene oksybenzon ved korallrev som besøkes av mange turister på dykker- og snorkleturer. Særlig ille er det ved rev i Hawaii og Karibia.

Stoffet i solkremen endrer korallenes DNA, gjør dem mer følsomme for bleking og forårsaker hormonforstyrrelser som får unge koraller til å lukke seg og dø. Oksybenzon er for øvrig blitt kritisert for å skape hormonforstyrrelser hos mennesker.

Mellom 6000 og 14 000 tonn solkrem ender i korallrev hvert år, ifølge forskerne. Mange av disse kremene inneholder det skadelige stoffet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram