Årsresultatet til Brun og Blid endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Foto: Finansavisen
Årsresultatet til Brun og Blid endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Foto: FinansavisenVis mer

Solnedgang for Brun og Blid

Brun og Blid ville slippe norske bransjekrav og ekspanderte til Sverige. Det tapte konsernet 40 millioner på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Norges største solkjede gikk fra 103,3 millioner i driftsinntekter i 2015, til 56,6 millioner i fjor, skriver Finansavisen.

Årsresultatet endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Det skyldes ikke bare færre soltørste nordmenn.

«Det skyldes flere ting. Vi hadde omsetningsnedgang grunnet implementering av et nytt betalingssystem i 2016 og vårt datterselskap solgte 50 prosent av egne sentre til franchisetagere», skriver Brun og Blid-eneeier Thorbjørn Frantzen i en e-post til avisen.

Investerte 35 mill.

Konsernregnskapet inkluderer morselskapet Brun og Blid Holding og flere hel- og deleide datterselskaper. Brun og Blid er basert på franchisedrift, og 34 av franchisetagerne inngår ikke i konsernregnskapet.

Inkluderes disse franchisetakerne falt omsetningen i fjor med 10 prosent, ifølge Frantzen.

I 2011 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre 18-årsaldersgrense for bruk av solarium. For å etablere en fysisk sperre for ungdom under 18 år, investerte Brun og Blid omtrent 35 millioner kroner i en løsning hvor kunder kan identifisere seg via Bank-ID.

«Dette medførte også en omsetningsnedgang som følge av det var det en del tekniske problemer i starten. Vi har i tillegg måtte øke bemanningen på kundebehandlingen for å ta unna alle som trengte hjelp til å verifisere seg. En periode hadde vi 2000 telefoner daglig», opplyser Frantzen, ifølge Finansavisen.

Konkurs i Sverige

Datterselskapet Solana AB var under konkursbehandling da regnskapet for 2016 ble levert. I tillegg var det vesentlig usikkerhet knyttet til verdien av eiendeler i datterselskapet FSI Solsenter AB. Eiendelene i dette selskapet var nedskrevet til 0 kroner pr. 31. desember 2015. De siste regnskapstallene for selskapet viser et årsresultat på minus 4 millioner i 2015.

«Vi har lagt ned vår virksomhet i Sverige. Vi tapte ca. 40 millioner, og måtte si stopp», skriver Frantzen.

Økning i 2017

Eneeieren opplyser ifølge Finansavisen at 2017 ser lysere ut. Nesten 400.000 kunder har hittil verifisert seg i Brun og Blid-appen, en økning på 30 prosent de fire seneste månedene.

Det ble ikke tatt ut utbytte fra selskapet i fjor, mens det i 2015 ble tatt ut 6 millioner.

Andre økonominyheter:
I dette selskapet har Andresen investert 14,5 mill.
Jekker opp Storebrand - gjentar «kjøp»