Årsresultatet til Brun og Blid endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Foto: Finansavisen
Årsresultatet til Brun og Blid endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Foto: FinansavisenVis mer

Solnedgang for Brun og Blid

Brun og Blid ville slippe norske bransjekrav og ekspanderte til Sverige. Det tapte konsernet 40 millioner på.

(Finansavisen:) Norges største solkjede gikk fra 103,3 millioner i driftsinntekter i 2015, til 56,6 millioner i fjor, skriver Finansavisen.

Årsresultatet endte i fjor på minus 11,2 millioner, mot et overskudd på 12,1 millioner i 2015. Det skyldes ikke bare færre soltørste nordmenn.

«Det skyldes flere ting. Vi hadde omsetningsnedgang grunnet implementering av et nytt betalingssystem i 2016 og vårt datterselskap solgte 50 prosent av egne sentre til franchisetagere», skriver Brun og Blid-eneeier Thorbjørn Frantzen i en e-post til avisen.

Investerte 35 mill.

Konsernregnskapet inkluderer morselskapet Brun og Blid Holding og flere hel- og deleide datterselskaper. Brun og Blid er basert på franchisedrift, og 34 av franchisetagerne inngår ikke i konsernregnskapet.

Inkluderes disse franchisetakerne falt omsetningen i fjor med 10 prosent, ifølge Frantzen.

I 2011 vedtok den rødgrønne regjeringen å innføre 18-årsaldersgrense for bruk av solarium. For å etablere en fysisk sperre for ungdom under 18 år, investerte Brun og Blid omtrent 35 millioner kroner i en løsning hvor kunder kan identifisere seg via Bank-ID.

«Dette medførte også en omsetningsnedgang som følge av det var det en del tekniske problemer i starten. Vi har i tillegg måtte øke bemanningen på kundebehandlingen for å ta unna alle som trengte hjelp til å verifisere seg. En periode hadde vi 2000 telefoner daglig», opplyser Frantzen, ifølge Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurs i Sverige

Datterselskapet Solana AB var under konkursbehandling da regnskapet for 2016 ble levert. I tillegg var det vesentlig usikkerhet knyttet til verdien av eiendeler i datterselskapet FSI Solsenter AB. Eiendelene i dette selskapet var nedskrevet til 0 kroner pr. 31. desember 2015. De siste regnskapstallene for selskapet viser et årsresultat på minus 4 millioner i 2015.

«Vi har lagt ned vår virksomhet i Sverige. Vi tapte ca. 40 millioner, og måtte si stopp», skriver Frantzen.

Økning i 2017

Eneeieren opplyser ifølge Finansavisen at 2017 ser lysere ut. Nesten 400.000 kunder har hittil verifisert seg i Brun og Blid-appen, en økning på 30 prosent de fire seneste månedene.

Det ble ikke tatt ut utbytte fra selskapet i fjor, mens det i 2015 ble tatt ut 6 millioner.

Andre økonominyheter:
I dette selskapet har Andresen investert 14,5 mill.
Jekker opp Storebrand - gjentar «kjøp»