Solospill i regjeringen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentrumsregjeringen har siden den tiltrådte i oktober i fjor hatt bred oppslutning blant velgerne. Nå ser det imidlertid ut til at regjeringen selv gjør hva den kan for rive ned tilliten. Lars Sponheim har også tidligere kommet med utspill som i første rekke rammer den regjeringen han sitter i, men han har aldri tidligere i klare ordelag truet med å torpedere regjeringssamarbeidet, slik han nå har gjort. Når partilederen for en av koalisjonspartnerne sier han vurderer å trekke seg fra regjeringen, burde man normalt kunne starte nedtellingen.
  • Det er mulig Lars Sponheim mener uttalelsen om at smertegrensa er nådd for Venstre, ikke må oppfattes som om regjeringen nærmer seg sammenbrudd. I så fall må vi slutte å ta Sponheims utspill alvorlig. Og statsråder som ikke kan tas alvorlig er verken regjeringen eller landet tjent med. Hvis regjeringen skal unngå å kjøre i grøfta fordi statsrådene er opptatt med egenmarkeringer, må statsminister Kjell Magne Bondevik sørge for fastere styring.
  • Den pinlige forestillingen i regjeringen de siste dagene er langt fra bare en Sponheim-sak. Gang på gang har Sponheim og andre fra regjeringen gått offentlig ut med soloutspill som har skapt uenighet i regjeringen. Bondevik har latt det skje - gjennomtenkt eller ikke - og fra første stund lagt seg på en praksis som med Sponheims siste utspill har kommet ut av kontroll. I går gikk Bondevik til overmål ut med forsvar for at Sponheim må få lov til å drive med sitt.
  • Dette kan ikke fortsette. De tre sentrumspartiene må bestemme seg om de skal fortsette i regjering med én samlet politikk eller drive egenmarkeringer i opposisjon. Det kan virke som om de tre partiene for tida er mest opptatt av å telle opp hvor mange saker de har vunnet i regjeringen på bekostning av de to andre. Slikt blir det ingen helhetlig politikk av. Hvis Bondevik ikke makter å samordne sine tropper, har regjeringen mistet sitt eksistensgrunnlag.