Solprinsessen

TITICACASJØEN, Bolivia: Prinsesse Märtha Louise fikk i går oppleve en av verdens fineste båtturer på den sagnomsuste Titicacasjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem som hilste prinsessen velkommen, var brødrene Demetrio (56) og José Limatchi (60) som begge har vært med og bygd sivbåter for Thor Heyerdahl.

- Utrolig spennende, sa prinsessen til Dagbladet.

Titicacasjøen er en av de innsjøene i verden som ligger høyest over havet. Det finnes flere sagn og historier som knyttes til den over 9000 kvadratkilometer store sjøen.

Noen mener at det var her sola sto opp. Lenge trodde man at sjøen var bunnløs.

Solas sønn

Indianerne som bor der i dag, er overbevist om at inkaenes første konge, Solas sønn, ble født på Soløya, som ligger midt i sjøen. På Soløya ble også Thor Heyerdahls båter «Ra II» og «Tigris» bygd av brødrene Demetrio og José Limatchi samt to andre indianere. Da hadde Thor Heyerdahl prøvd å få bygd de unike bambusbåtene flere andre steder uten hell.

Prinsesse Märtha Louise la ikke skjul på at det var spennende å møte brødreparet, som snakker aymara.

- Det var veldig morsomt å høre om hvordan «Ra II» ble bygd. De ble plukket ut i konkurranse med 60 andre, sa Märtha Louise til Dagbladet etter møtet med brødrene.

Hun la til at hun var fascinert over indianerkulturen som preget området.

- Fantastisk

- Det er fantastisk å se hvordan inkaene laget terrassene i fjellsidene. Det er tropisk jord som er fraktet helt hit til Soløya, sa prinsessen.

Ifølge lokalhistorikere er de eldste terrassene opptil 5000 år gamle. Inkaindianerne fraktet jorda fra de tropiske områdene til Soløya fordi jordsmonnet der var dårlig. I dag ligger de grønne terrassene fruktbare oppover fjellsidene. Her dyrkes det urter, blomster og jordbruksprodukter. Urtene kom godt med da prinsessen gikk opp de mange trappene til utsiktsrestauranten på Soløya.

- Den hjelper mot høydesyke. Det trengte jeg nå, sa en andpusten prinsessen.

Thor Heyerdahl er en kjær venn av kongefamilien, og de to brødrene benyttet derfor anledningen til å sende med prinsessen en hilsen til Heyerdahl, som for tida er opptatt med et forskningsprosjekt i Sovjet.

Karisma

Strømmestiftelsens generalsekretær, Øistein Garcia De Presno, hilste derfor på vegne av Heyerdahl.

- Vi inviterte Thor Heyerdahl til å være prinsessens guide, men han var dessverre for opptatt, sa De Presno.

Strømmestiftelsen overtok i går som vertskap for prinsessen på rundreisen i Peru og Bolivia og fraktet henne i går til Santa Cruz, sør for den bolivianske hovedstaden La Paz. Misjonsalliansen, som har vært prinsessens vertskap på første del av turen, fikk ikke fullrost Märtha nok.

- Hennes karisma og omtanke har inspirert oss, sa direktør Lucio Arrias i Misjonsalliansen.

HEYERDAHLS BÅTBYGGERE: Brødrene Demetrio og José Limatchi var to av fire som ble plukket ut til å bygge "Ra II" på oppdrag av Thor Heyerdahl. I går hilste de på Prinsesse Märtha Louise og ba henne hilse til Thor Heyerdahl.