Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer våren:

Solrik helg i vente, med stigende temperaturer

I helga kan Sør-Norge vente en skikkelig smak på våren, med fint vær og temperaturer opp mot 15 grader.

VÅR: Denne helgen får Sør-Norge en skikkelig smak av våren, først Østlandet, så Vestlandet. Det kan bli hele 15 grader på søndag.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
VÅR: Denne helgen får Sør-Norge en skikkelig smak av våren, først Østlandet, så Vestlandet. Det kan bli hele 15 grader på søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er mye finvær i vente denne helga. Østlendingene får finværet først, så får vestlendingene etter hvert også en smakebit på våren. Verst blir det for nordlendingene.

- Mot helga bygges det opp et høytrykk over Sør-Norge, som gir fint vær, særlig på Sør- og Østlandet, sier Aurora Stenmark, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Temperaturene vil stige flere steder framover. Søndag og mandag blir de fineste dagene og det kan bli opp til 15 grader i lavlandet i Sør-Øst.

Vestlandet får mer nedbør og skyer, men mot slutten av helga blir det bedre der også. Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane kommer best ut, mens det i Møre og Romsdal og Trøndelag vil komme mer regn.

Todelt med blanding i midten

Været i landet blir todelt denne helga, med fint i sør og verst blir det for folket i nord. Et lavtrykk mellom Nordkapp og Svalbard kan gi mye nedbør der.

- Høytrykket i Sør-Norge vil trykke lavtrykkene lenger nord, og det vil gå ut over Nord-Norge. De får det ikke spesielt vårlig, med mer vind og nedbør, sier meteorologen.

Det vil komme snøbyger og vind i stiv til sterk kuling.

For Trøndelag i midten blir det dermed svært varierende vær.

Hvor lenge godværet - og det mindre gode været - blir værende, er det høytrykket som avgjør. Finværet kan være over allerede på tirsdag flere steder, mens for Østlandet ser det ut til å vare framover.

Mildere temperaturer

Det er store variasjoner mellom temperaturene på dagtid og nattestid om dagen, med relativt høye temperaturer på dagtid og null til fem grader på nattestid.

Meteorologisk institutts definisjon på vår er: «Den perioden i året der gjennomsnittlig døgtemperatur ligger mellom 0 og 10 grader, og at temperaturtendensen samtidig er stigende gjennom perioden».

- Vil det si at det er vår nå?

- Det ser ut som at søndag og mandag absolutt blir en smak av skikkelig vår. Vår er jo en årstid hvor vi har litt av det meste, det kan være snø, regn, sol og litt av hvert. 14-15 grader tyder på at det er skiftende, sier meteorolog Martin Granerød.

Nok en gang er det de norligste fylkene som kommer dårligst ut, med temperaturer på null til tre grader på dagtid, og det vil bli enda kaldere til uka.

- Det blir et stort temperaturskille mellom Sør-Norge og Nord-Norge, sier Granerød.

På søndag stiller vi klokka én time fram til sommertid. Mandag passerte vi vårjevndøgn, som vil si at natt og dag er like lange.

Vind og snø i fjellet

Selv om det blir fint i lavlandet, skaper vind og snø trøbbel i fjellet i helga.

Meteorologisk institutt melder på Twitter at dersom man skal kjøre til hytta på fredag, må man være obs på mye vind, snø og snøfokk i fjellet om kvelden og natt til lørdag.

Fredag morgen starta men én stengt fjellovergang og kolonnekjøring på to.

Det er nå kolonne over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet, samt på fylkesvei 50 Hol-Aurland.

Vind og snø fører til snøfokk og dårlig sikt. Ifølge meteorologen kan det bli vanskeligere kjøreforhold utover dagen, kvelden og natta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media