Solrikt i nord, usikkert i sør

Nordlendingene kan se fram mot ei solrik helg. Sjekk været for ditt område her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Sjekk værvarselet for: Oslo, Tromsø, Bodø, Stavanger, Kristiansand, Trondheim, Drammen, Kragerø, Hvaler, Lillehammer, Varmavatnet, Gol og været for 750 000 norske steder.

  På tampen av den sjette mest solrike juli i Tromsø noen gang, kan nordlendingene se fram mot ei solrik helg, mens værsituasjonen i sør fortsatt er usikker.

  I juli fram til mandag var det registrert hele 314 soltimer i Tromsø. Det er 109 timer flere enn normalen.

  - Vi har bare seks ganger tidligere registrert over 314 soltimer i Tromsø, sier værstatistiker Stein Øynes ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.


  Varm juli Han bekrefter inntrykket av en svært god julimåned der gjennomsnittstemperaturen ligger 2,5 grader over normalen på 11,8 grader. Fram til nå har det i Tromsø vært 14 dager med over 20 grader som maksimumstemperatur.

  - Det har bare skjedd fire ganger tidligere, med 16 dager i 1939 som rekord, sier Øynes.


  Usikkert 

  Men inn i august må nordlendingen tåle et midlertidig tilbakefall fra godvære. Fra natt til onsdag skal både Nordland, Troms og Finnmark oppleve fallende temperatur og regn, ifølge langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt.

  - Situasjonen i Sør-Norge er fortsatt usikker. Fram til onsdag blir det bedre og varmere, men fra osdag ettermiddag ventes tilskyende vær og nedbør over store deler av Sør-Norge, sier langtidsvakt Bjørn Harald Hval Flobekk ved Meteorologisk institutt til NTB.


  Varmt i nord

  Både torsdag og fredag vil kunne preges av enkelte regnbyger, men også perioder med godt vær.

  - Først på lørdag vil høytrykket vi tidligere ventet inn over Sør-Norge gjøre seg gjeldende. Men det ser dessverre ut til at det blir forbigående i sør. Det ser ut som om det også kommende helg blir Nord-Norge som får det beste været, sier Flobekk

  Juli kommer dermed til å feste seg som en av de våteste sommermånedene på mange år.

  - Mest nedbør i forhold til normalen har det kommet i Vestfold, Buskerud og deler av Telemark, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimaavdelingen hos Meteorologisk institutt.


  Rekordnedbør

  Julirekorder er satt flere steder. I Hedrum i Vestfold har det fram til mandag falt 258,2 millimeter nedbør. Det er 328 prosent av det normale, og den høyeste målingen noen gang siden målingene startet i 1895.

  Hemsedal ligger også betydelig over normalen. 287 millimeter nedbør er fasiten til nå i juli. Det er 334 prosent av det normale.


  Minst i Nordland

  - Selv om de sterkeste nedbørsrekordene for juli er satt her, har også mange steder i Oslo, Akershus, Telemark, Agderfylkene og til dels Rogaland opplevd to til tre ganger så mye regn som normalt. Her ser vi at juli 2007 er den andre, tredje eller fjerde mest nedbørrike julimåneden som er registrert til nå, sier Kristiansen.

  Minst nedbør i forhold til normalen har Nord-Trøndelag og Nordland opp til Lofoten opplevd med 30-50 prosent av et normalår.

  - Selv om det har regnet mye i sør, har ikke temperaturene vært unormale i juli. I snitt ligger de mellom 0,5-0,8 grader over eller under middeltemperaturen, sier Stein Kristiansen til NTB.

  NTB


REGN, REGN, REGN: Starten av årets Norway Cup har vært som resten av sommeren på østlandet: Regnfull. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
REGN, REGN, REGN: Starten av årets Norway Cup har vært som resten av sommeren på østlandet: Regnfull. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer
Solrikt i nord, usikkert i sør
SLIK SER DEN UT: Sola.