Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solsatelitt skutt opp fra Japan

Norske solforskere valgt ut til å følge satelittens ferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt ble solsatelitten Solar B skutt opp fra byen Uchinoura, sørvest for Tokyo. Satelitten skal gå i bane rundt jorden for å måle solas magnetfelt, skriver nyhetsbyrået AP.

Disse målingene kan gi forskere verdifull ny innsikt om hvordan sola påvirker klimaforhold på jorden, skriver den japanske romorganisasjonen Jaxa om solsatelitten.

Norge spiller sentral rolle

En gruppe norske solforskere kommer til å følge ekstra nøye med på Solar Bs ferd. Norge har nemlig fått oppdraget med å samle og bearbeide informasjonen som Solar B registrerer.

- Dyktige forskningsmiljøer og Svalbards gunstige beliggenhet langt mot nord er grunnen til at Norge spiller en sentral rolle i prosjektet, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter på senterets nettsider.

Fordi den ligger så langt nord er Svalbard satelittstasjon den eneste i verden som klarer å ta imot data fra satelitten 15 ganger i døgnet. Så mange ganger går nemlig Solar B rundt jorda.

Den 900 kilo tunge satelitten er utviklet av Japan, USA og Storbritannia i fellesskap.

SOLAR B: Norske solforskere spiller en sentral rolle når data fra solsatelitten skal bearbeides. Foto: Scanpix
SOLAR B: Norske solforskere spiller en sentral rolle når data fra solsatelitten skal bearbeides. Foto: Scanpix Vis mer
image: Solsatelitt skutt opp fra Japan