ZOMBIESATELLITT: Satellitten Galaxy 15 nekter å adlyde ordrer fra jorda, etter at den ble truffet av en solstorm 5. april. Nå driver den rundt som en levende død i rommet, og truer med å ødelegge signaler fra andre satellitter i nabolaget. Foto: ORBITAL SCIENCES
ZOMBIESATELLITT: Satellitten Galaxy 15 nekter å adlyde ordrer fra jorda, etter at den ble truffet av en solstorm 5. april. Nå driver den rundt som en levende død i rommet, og truer med å ødelegge signaler fra andre satellitter i nabolaget. Foto: ORBITAL SCIENCESVis mer

Solskadd zombiesatellitt amok i rommet

Truer med å spise kabel-tv og «Lost»-avslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Solstormene i starten av april førte til spektakulært nordlys i Nord-Norge.

Men 36 000 kilometer over jorda ble et lite monster skapt.

Høyenergipartiklene fra sola ga kommunikasjons- satellitten Galaxy 15 en hjerneskade 5. april. Nå driver den rundt på egen hånd, og er blitt det industrien kaller en zombiesatellitt eller zombiesat, melder Discovery Space.

Spesielt tilfelle
Det finnes fra før en lang rekke zombiesatellitter i rommet, men tilfellet Galaxy 15 er spesielt og noe eksperter mener mangler sidestykke.

Selve telekommunikasjons- systemene om bord - som mottar, forsterker og sender ut signaler - er ikke ødelagt og for øyeblikket påslått.

GASSBALL: Sola fotografert i ultrafiolett lys. Foto: EPA/NASA/SDO/AIA
GASSBALL: Sola fotografert i ultrafiolett lys. Foto: EPA/NASA/SDO/AIA Vis mer

Zombiesat-en nekter imidlertid å adlyde ordrer fra jorda og driver ut av kurs. Dermed truer den andre satellitter i det geostasjonære nabolaget.

Frykten er ikke en satellittkollisjon, noe som er svært, svært usannsynlig (men ikke umulig).

Levende dødHovedproblemet er at signalene fra systemene om bord den løpske zombiesat-en, som i praksis er en levende død, kan spise signalene til andre satellitter, og forstyrre deres tjenester på jorda.

Den har ignorert opptil 200 000 kommandoer om å skjerpe seg, og et forsøk på å drepe den med en serie kraftige signaler fra jorda var mislykket, opplyser Intelsat i en uttalelse til spacenews.com.

Og nå begynner situasjonen å tilspisse seg. Zombiesat-en beveger seg sakte men sikkert mot AMC-11, en satellitt som distribuerer kabel-tv i USA, Mexico, Canada og Karibien.

«Lost» taperSiden satellittene opererer på liknende frekvenser innen c-båndet er det risiko for interferens. Forstyrrelsene kan starte søndag 23. mai og vare til 7. juni, melder csmonitor.com.

Det sammenfaller med datoen for en av årets mest etterlengtede kabel-tv-begivenheter: Den aller siste episoden av tv-serien «Lost».

Satellittoperatøren SES, som drifter AMC-11, sier de utvikler en serie manøvere for å maksimere avstanden til zombiesatellitten. De har godt håp om å minimere eller unngå problemet for tv-seerne som etter flere år i spenning ønsker å se serieavslutningen uten flimring.

VAKKERT... men farlig for satellitter. Solstormene som ødela Galaxy 15 i april førte til flott nordlys over Nord-Norge. 
Her kan du se Dagbladet-lesernes egne bilder. Foto: ØYSTEIN LUNDE INGVALDSEN /oysteinfoto.no
VAKKERT... men farlig for satellitter. Solstormene som ødela Galaxy 15 i april førte til flott nordlys over Nord-Norge. Her kan du se Dagbladet-lesernes egne bilder. Foto: ØYSTEIN LUNDE INGVALDSEN /oysteinfoto.no Vis mer

- Realiteten er ikke så sexy som det høres ut som. Vi arbeider med det begrensede antallet kunder som er på satellitten, og tar aktive steg for å begrense eller unngå interferens, sier Intelsats talskvinne Dianna VanBeber til CNN.

På vei mot gravplassI likhet med andre zombiesatellitter som driver meningsløst rundt jorda, vil Galaxy 15 ende sine dager på én av to gravplasser.

- Det er dusinvis av dem fanget i geostasjonær bane, men alle har en tendens til å drive mot to steder: 105 grader vest og 75 grader øst. Dette er steder hvor ørsmå irregulariteter rundt ekvator fører til «tyngdekraftsdaler». Galaxy 15 er på vei mot en av disse, skriver astrofysiker Ian O'Neill på Discoverys nettsider.