Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solskadd zombiesatellitt ble levende igjen

Gikk amok i rommet.

ZOMBIESATELLITT: Kommunikasjonssatellitten Galaxy 15 sluttet plutselig å adlyde ordre fra Jorda og ble en såkalt zombiesatellitt. I flere måneder truet den med å ødelegge signaler for andre satellitter i nabolaget. Foto: INTELSAT
ZOMBIESATELLITT: Kommunikasjonssatellitten Galaxy 15 sluttet plutselig å adlyde ordre fra Jorda og ble en såkalt zombiesatellitt. I flere måneder truet den med å ødelegge signaler for andre satellitter i nabolaget. Foto: INTELSAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En hjerneskadd «zombiesatellitt», som de siste månedene har gått amok i rommet, er brakt tilbake til de levendes rekker.

Monsteret ble trolig skapt under solstormene i april. En skur av høyenergipartikler kan ha truffet satellitten Galaxy 15 og stekt deler av elektronikken om bord.

Fra det øyeblikket ble kommunikasjonssatellitten det industrien døper en zombiesat; en som driver ustyrlig rundt på egen hånd uten mål og mening.

- De kritiske fasene for å berge Galaxy 15 har vært vellykket. Vi har satt satellitten i safe mode, og for øyeblikket er vi glade for å rapportere at det ikke er noen trussel for interferens med nabosatellitter eller kundetjenester, opplyser Intelsat, ifølge Space.com.

I motsetning til andre zombiesatellitter, som det finnes mange av, presenterte Galaxy 15 et nytt problem uten sidestykke i romhistorien.

HISSIGE: Utbrudd på Sola kaster høyenergipartikler i høy hastighet ut i rommet. Disse kan føre til store problemer for jordlig elektronikk, særlig satellitter som går i bane. Foto: NASA SDO/SCANPIX
HISSIGE: Utbrudd på Sola kaster høyenergipartikler i høy hastighet ut i rommet. Disse kan føre til store problemer for jordlig elektronikk, særlig satellitter som går i bane. Foto: NASA SDO/SCANPIX Vis mer

Telekommunikasjonssystemet, som mottok, forsterket, og sendte ut signaler, ble nemlig ikke ødelagt. Den fortsatte å pøse ut signaler, men satellitten ignorerte både «opptil 200 000 kommandoer om å skjerpe seg» og en serie ordrer fra Jorda om å dø, het det i en uttalelse.

Dermed var det en fare for at den levende døde satellitten skulle komme nær friske satellitter i nabolaget, interferere med signalene og dermed forstyrre kommunikasjons- og tv-tjenester på Jorda.

Problemet løste seg på lillejulaften. Satellittens batterier er avhengig av at solcellepanelene er vendt mot Sola, men siden den surret rundt på hell og lykke har ikke det vært tilfelle.

Da batteriene omsider ladet ut utførte Galaxy 15 en omstart på eget initiativ, og begynte atter igjen å akseptere kommandoer fra bakkekontrollen, skriver Space.com. Nå er det en mulighet for at den kan komme tilbake til operativ tjeneste.

- Når vi får gjennomført de første sjekkene og plassert satellitten i riktig omløpsbane, skal vi vurdere tilstanden til systemene og gjennomføre utfyllende tester for å granske funksjonaliteten, opplyser Intelsat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!