Solskinn mot kald krig

I sommer passerte turist nummer en million grensen til Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORD-KOREA, Kumgang-fjellene (Dagbladet): Det er stille i bussen når vi forserer DMZ, den demilitariserte sonen, det våpenbefengte ingenmannslandet som deler den koreanske halvøya i to. Vi er på pakketur, pakketur til ondskapens akse. Nordkoreanske offiserer springmarsjerer i geledd før de entrer bussene våre med våpen i beltet og streng mine i blikket. Slik begynner passkontrollen i Den Demokratiske Folkerepublikken Korea.

I SOMMER passerte turist nummer en million grensen til turistsonen i Kumgang, som åpnet i 1998. Passasjerene i de titalls bussene som passerer grensa denne dagen er for det meste sørkoreanske pensjonister. De er kommet til Nord-Korea for å besøke de berømte Kumgang-fjellene, og for å få et lite innblikk i det avstengte nabolandet.

DE DRØMMER KANSKJE om å møte igjen nær familie. Mange av mine medpassasjerer er såpass gamle at de var nesten voksne da den blodige Korea-krigen brøt ut i 1950. Millioner av sørkoreanere har nær familie eller slektninger i Nord-Korea, som de ikke har fått se på femti år.Men et slikt gjensyn er umulig på denne turen. Turistene får bare reise til et lite inngjerdet område, resten av landet er fortsatt avstengt. Kontakt med sivilbefolkningen er umulig, mobiltelefoner og kritikk av regimet er strengt forbudt, og fotografering er strengt kontrollert. De eneste nordkoreanerne vi får møte er kelnere, vakter og passkontrollører. Langt ute på åkrene ser vi tynne figurer jobbe for hånd. Det er ikke en traktor å se, bare en og annen okse og utrangert lastebil.

SE FOR DEG at det siden krigen hadde gått et jernteppe gjennom Norge. Ved Lillehammer var det slutt på demokrati, frihet og markedsøkonomi, derfra var det sosialisme, sult og straffeleirer. 10 000 kanonløp rettet mot Oslo, klar til å gjøre Tigerstaden om til et flammehav på et blunk, og 40 000 amerikanske soldater stasjonert på Hamar. Atomvåpen både i sør og nord, klare til bruk.

LENGE KIVET sør og nord om hvilket system som kunne produsere de høyeste husene, den mest fryktinngytende hæren og høyest BNP per capita. Hvis vi ser bort fra våpenkappløpet har sør vunnet en klar seier. I nord har sultkatastrofer tatt livet av et sted mellom 200 000 og to millioner. I sør holder gigantiske varemagasiner kjøpefesten i gang til langt på natt.Men de er ett folk. De snakker samme språk, deler den samme dramatiske historien og på begge sider elsker de sin kimchi , en intens blanding av gjærede grønnsaker og chili. Begge snakker om gjenforening, mest sannsynlig gjennom en forbundsstat der de to systemene lever side om side. Landene er så forskjellige at det vil ta tid å føre dem sammen. Og langt fra alle sørkoreanere er villige til å ta den enorme regningen. Avstanden mellom Øst-Tyskland og Vest-Tyskland før gjenforeningen i 1990 var langt mindre enn den politiske, økonomiske og sosiale avgrunnen som seksti år med kald krig har gravd ut i Korea.

AMERIKANSKE HAUKER har i årevis spådd at regimet i nord vil kollapse. Sult, våpenkappløp og økonomisk krise vil underminere regimet, hevder de. Så langt har denne spådommen vist seg like sannferdig som påstandene om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Men drømmen om kollaps vil med stor sannsynlighet ende med et mareritt. Tjue millioner sultne, desillusjonerte nordkoreanere som drømmer om de bugnende åkrene og butikkene i sør vil bety en flyktningkatastrofe. I tillegg kommer faren for spredning av landets kjernefysiske og kjemiske våpen.

SØR-KOREA HAR FORLATT amerikanernes harde oppdemmingspolitikk. De har innsett at Nord-Korea ikke vil forsvinne med det første. Tidligere president Kim Dae-jung innførte den såkalte solskinnspolitikken, en forsiktig tilnærming til broderfolket og erkefienden i nord. Det fikk han Nobels fredspris for. Solskinnet virker sakte, kanskje vil det ikke virke i det hele tatt. Mens vi venter på svaret får turistene nyte synet av de jadefargede elvene og grønnkledde tindene i Kumgang. Skulle det bryte ut en ny krig i Korea regner Pentagon med over en million tapte menneskeliv de første nitti dagene.