Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solskinnsmøte

- Et historisk skritt bort fra fiendskapet, sa USAs utenriksminister Madeleine Albright etter møtet med Nord-Koreas utenrikminister Paek Nam-sun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea er på full fart ut av den internasjonale kulden og tilbudet om å droppe rakettprogrammet var en viktig foranledning til det historiske møtet.

Albright stilte oppkledd som en påskekylling fra topp til tå. «Solskinnsdrakten,» som hun selv kaller den, var til ære for «solskinnspolitikken» Sør-Koreas president Kim Dae-jung kaller tilnærmingen mellom de to statene på den koreanske halvøya.

Møtet varte i fem kvarter. Samtalen var den første på så høyt nivå siden Koreakrigen for 50 år siden. Da sloss amerikanske soldater en bitter krig mot kommunistene i nord, en krig som endte med deling av Korea.

- Dagens møte er beskjedent i substans, men likevel symbolsk sett et historisk skritt på vekk fra det gamle fiendskapet, sa Albright etter møtet.

Rakettfrykt

USA frykter at Nord-Korea kan true deres sikkerhet fordi landet angivelig er i ferd med å utvikle interkontinentale raketter. Forrige helg annonserte Russlands president Vladimir Putin at Nord-Korea skal være villige til å droppe programmet dersom de får romrakett-teknologi.

Et slikt bytte ble gjort da Nord-Korea stod på terskelen til å utvikle atomvåpen. Da gikk USA inn med penger til utbygging av sivil kjernekraft og massiv hjelp i form av drivstoff mot løfter om at Nord-Korea frøs atomvåpenprogrammet.

Gjennombrudd

Det var det historiske toppmøtet mellom president Kim Dae-jung og Nord-Koreas eneveldige hersker Kim Yong-il i Pyongyang i midten av juni som startet nedsmeltingen av ismuren rundt stalinist-staten.

Denne uke deltok Nord-Korea for første gang i Samlingen av sør-asiatiske nasjoner (Asean) i Thailands hovedstad Bangkok, der Paek møtte Albright. De fokuserte på sikkerhetsspørsmål. Nord-Koreas deltakelse anses som en diplomatisk suksess.

- Alle som har hatt problemer med Nord-Korea er her og Paek møter dem, sa Thailands utenriksminister Surin Pitsuwan.

Paek møtte også sin sør-koreanske kollega Lee Jong-binn i Bangkok. De ble enige om økt samarbeid i internasjonale fora.

Canada, som deltok i Korea-krigen på USAs side, vil nå åpne diplomatiske forbindelser med Nord-Korea.

Uvant med pressen

Det var en tydelig utilpass Paek Nam-sun som kom til Bankok onsdag. På flyplassen ble han nedrent av hundrevis av journalister og hans følge hadde sitt svare strev med å få den 70-år gamle politikeren ut i den ventende bilen. Under hele møtet har Paek blitt fotfulgt av media.

Thailand satte inn flere sikkerhetsfolk for å skjerme ministeren fra Nord-Korea og utenriksminister Surin trøstet sin kollega:

- Du vil bli vant til dette, sa han.

HISTORISK: Madeleine Albright (i gult) håndtrykker Nord-Koreas utenriksminister Paek Nam-sun, og bidrar dermed til å myke opp halvøy-nasjonens forhold til utenomverdenen betraktelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media