Solskjærs Noah - ny favoritt

Ole Gunnar Solskjærs og Silje Lyngværs nyfødte sønn skal hete Noah. Og det blir han ikke alene om. Helt i det stille har det sjeldne navnet blitt en hemmelig favoritt i Norge de siste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noa-fakta

  • Noa (fra hebraisk Noah, hvile). Tiende generasjon etter Adam, far til Sem, Kam og Jafet. Han ble angivelig 950 år gammel.
  • Noas ark: Gud skal ha fortalt Noa at han ville utrydde alle levende skapninger på jorda i en storflom, og befalte Noa å bygge et skip - en ark - for å overleve syndfloden. Kilder: 1. Mosebok, 6 ff., Hvem er hvem i Det gamle testamentet.

51 nordmenn har fornavnet Noah. Av disse er over 30 så unge at de ennå ikke har begynt på skolen. Det betyr at det sjeldne navnet har blitt populært i all hemmelighet her på berget.

- Her har Solskjær virkelig truffet en bølge. Jeg ble overrasket over å se hvor mange som heter Noah i Norge, og hvor unge de er, sier forsker Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå.

Hvorfor Noah?

Ouren har i en årrekke forsynt nordmenn med eksakt kunnskap og statistikk om norske foreldres navnevalg.

- Dette er helt nytt. På 80-tallet ble bare fire stykker døpt Noah, mens på slutten av 90-tallet ble navnet brukt rundt 30 ganger. De andre som har navnet i Norge er voksne, og mange av dem har trolig tatt med seg navnet fra utlandet. Men jeg er overbevist om at det er norske foreldre som velger Noah i disse dager, sier Ouren.

- Det er meget vanskelig å si hvorfor Noah har slått til. Folk er hektet på spesielle navn, og Noah er jo også et historisk navn. Solskjær er sikkert også påvirket av navnetradisjonen i England, sier forskeren.

- Men én ting er sikkert. Navnet kommer ikke til å bli noe mindre populært nå.

Fortsatt sjeldent

Men Noah er et sjeldent navn, sammenliknet med favorittene. Martin var mest pop i fjor, med 640 døpte. Med Markus/Marcus (628) og Andreas (255) på de neste plassene.

Det mest populære jentenavnet var Emilie (557), Ida (493), og Ingrid (482)