Solspeil på Rjukan vekker internasjonal oppsikt

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now»

SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen
SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til vinteren skal innbyggerne i Rjukan få oppleve vintersol i den vanligvis vintermørke dalen for første gang i byens historie.

400 meter opp i nordsiden av dalen er det nå plassert enorme speil som skal reflektere sola ned til Rjukan sentrum, som ligger så langt nede i dalen at sola ikke når fram dit i hele fem måneder av året.

Solprosjektet har allerede skapt begeistring og overskrifter i utlandet, over to måneder før det skal begynne å gjøre nytte for seg.

- Det har vært overraskende stor interesse fra utenlandske medier. For noen dager siden hadde vi et kinesisk nyhetsbyrå på besøk, og i går snakket jeg med BBC, sier Rune Lødøen, rådmann i Rjukan, til Dagbladet.

- Det er jo veldig artig da.

«Solsultet lokalbefolkning» I tillegg til kinesiske Xinhuanet og BBC har aviser som Business Insider og britiske Daily Mail om Rjukans millionprosjekt.

- I årevis har den solsultede lokalbefolkningen måttet ta en spesialbygd taubane til toppen av fjellene for å få nyte noen få vintersolstråler, skriver Daily Mail.

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now», skriver New York Daily News.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer