Solspeil på Rjukan vekker internasjonal oppsikt

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now»

SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen
SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til vinteren skal innbyggerne i Rjukan få oppleve vintersol i den vanligvis vintermørke dalen for første gang i byens historie.

400 meter opp i nordsiden av dalen er det nå plassert enorme speil som skal reflektere sola ned til Rjukan sentrum, som ligger så langt nede i dalen at sola ikke når fram dit i hele fem måneder av året.

Solprosjektet har allerede skapt begeistring og overskrifter i utlandet, over to måneder før det skal begynne å gjøre nytte for seg.

- Det har vært overraskende stor interesse fra utenlandske medier. For noen dager siden hadde vi et kinesisk nyhetsbyrå på besøk, og i går snakket jeg med BBC, sier Rune Lødøen, rådmann i Rjukan, til Dagbladet.

- Det er jo veldig artig da.

«Solsultet lokalbefolkning» I tillegg til kinesiske Xinhuanet og BBC har aviser som Business Insider og britiske Daily Mail om Rjukans millionprosjekt.

- I årevis har den solsultede lokalbefolkningen måttet ta en spesialbygd taubane til toppen av fjellene for å få nyte noen få vintersolstråler, skriver Daily Mail.

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now», skriver New York Daily News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.