Solspeil på Rjukan vekker internasjonal oppsikt

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now»

SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen
SPENTE: I september står endelig ideen som først ble lansert for hundre år siden klar: Rjukan skal få sol midt på vinteren ved hjelp av enorme speil i fjellet som skal reflektere sola. Skisse: Martin Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til vinteren skal innbyggerne i Rjukan få oppleve vintersol i den vanligvis vintermørke dalen for første gang i byens historie.

400 meter opp i nordsiden av dalen er det nå plassert enorme speil som skal reflektere sola ned til Rjukan sentrum, som ligger så langt nede i dalen at sola ikke når fram dit i hele fem måneder av året.

Solprosjektet har allerede skapt begeistring og overskrifter i utlandet, over to måneder før det skal begynne å gjøre nytte for seg.

- Det har vært overraskende stor interesse fra utenlandske medier. For noen dager siden hadde vi et kinesisk nyhetsbyrå på besøk, og i går snakket jeg med BBC, sier Rune Lødøen, rådmann i Rjukan, til Dagbladet.

- Det er jo veldig artig da.

«Solsultet lokalbefolkning» I tillegg til kinesiske Xinhuanet og BBC har aviser som Business Insider og britiske Daily Mail om Rjukans millionprosjekt.

- I årevis har den solsultede lokalbefolkningen måttet ta en spesialbygd taubane til toppen av fjellene for å få nyte noen få vintersolstråler, skriver Daily Mail.

«Ain't no sunshine in this Norwegian town - until now», skriver New York Daily News.

- Torget vil bli en avgrenset solfyllt møteplass i en skyggefull by, skriver Visit Norway om prosjektet.

Gammel idé Lødøen forteller at de har jobbet med å utvikle ideen siden 2007, men at en lignende ide faktisk ble lansert for hundre år siden av industrigründeren Sam Eyde.

- Det er gjort noe lignende i en by i Italia, med metodene som ble brukt der ikke på langt nær like avanserte som det vi holder på med nå, sier Lødøen.

100 KVADRATMETER: Speilene som er satt opp i åsen måler tilsammen 100 kvadratmeter. Hele konstruksjonen veier 14 tonn.  Foto: Karl Martin Jakobsen
100 KVADRATMETER: Speilene som er satt opp i åsen måler tilsammen 100 kvadratmeter. Hele konstruksjonen veier 14 tonn. Foto: Karl Martin Jakobsen Vis mer

Speilene som er satt opp i åsen måler tilsammen 50 kvadratmeter og skal driver av tre batterier på 750 kilo og en vindmølle som forsyner batteriene med strøm. Hele konstruksjonen veier 14 tonn.

Solspeilet, eller heliostaten, følger solas bane, og vil lyse på et bestemt område på Rjukan torg gjennom hele vinteren. Datamaskiner styrer speilene etter hvor sola befinner seg og finner den til enhver tid beste vinkelen for å kunne sende lyset ned i dalen.

Fem millioner De siste månedene har det blitt jobbet på spreng med å få alt klart til sola forsvinner i slutten av september. Utstyret for fjernkontroll fra rådhuset er på plass.

- Jeg er jo spent. Det blir fint å endelig få se det, sier Lødøen.

Det spesielle prosjektet har en prislapp på fem millioner kroner, hvorav en million er betalt av Tinn kommune.

- Vi har samlet inn tre millioner, men mangler en million fra private sponsorer, sier Lødøen.

REFLEKTERER: Speilene er på plass, og reflekterer sola som treffer dem. Foto: Tinn Kommune
REFLEKTERER: Speilene er på plass, og reflekterer sola som treffer dem. Foto: Tinn Kommune Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer