TRENGER REGN:  Men godt maivær var ikke nok til å hindre sterke passasjertall for Bjørn Kjos og Norwegian. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
TRENGER REGN: Men godt maivær var ikke nok til å hindre sterke passasjertall for Bjørn Kjos og Norwegian. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

Solstikk for Norwegian

Strålende vær i Norge kan utgjøre flere hundre millioner kroner for flyselskapets inntjening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fjorårets sommer kom sent, men godt, og gjorde store innhugg i Norwegians inntjening i det viktige tredje kvartalet.

«Det varme sommerværet i Nord-Europa har ført til svakere sommersalg enn tidligere år», stod det å lese i Norwegians rapport for tredje kvartal i fjor, skriver Finansavisen torsdag.

Mens elendig vær de foregående sommerne gjorde det mulig for flyselskapene å skru opp billettprisene til syden, gikk Norwegian glipp av anslagsvis 150 millioner kroner som følge av det fine sensommerværet i fjor.

I sommer kan det bli verre, skriver Finansavisen.

Ventet knallvær Etter 17. mai har det vært knallvær i store deler av Sør-Norge. Og skal man tro spådommene, vil ikke solen slippe taket.

- Er det mye regn blir det høy etterspørsel og høyere billettpriser. Men fortsetter det gode været må nok Norwegian og andre reiseleverandører justere ned billettprisene, sier analytiker Martin Stenshall i Danske Markets til Finansavisen.

Analytikeren tror konsensus-estimatene skal ned både for i år og neste år.

SAS mindre sårbare Norwegian vil ikke kommentere salgsutviklingen, men hos konkurrenten SAS sier informasjonssjef Knut Morten Johansen at billettsalget går som normalt.

- En bred sammensetning av både jobb- og fritidsreisende, samt en stor andel om bord i flyene som ikke bare kommer fra Norge, men er tilreisende fra utlandet, gjør at SAS ikke er så sårbare om været er godt her hjemme, sier Johansen til avisen.

Slik gikk det i mai Norwegian fløy 2.103.477 passasjerer i mai 2014, en økning på 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Bare i juli i fjor har flyselskapet fraktet flere passasjerer i løpet av en måned.

Fyllingsgraden i mai var på 77 prosent, som i fjor.

På rullerende 12 måneders basis fraktet Norwegian 22.146.801 passasjerer, opp 2 prosent fra foregående måned. Det er ny rekord.

Yield og RASK i mai falt imidlertid markert fra samme måned i fjor. Yielden (inntekter per passasjer per flydde kilometer) falt fra 0,53 til 0,41 og RASK (inntekter per tilgjengelig setekilometer) falt fra 0,41 til 0,31. Det var ned henholdsvis 22- og 23 prosent fra mai i fjor.

Norwegian Air Shuttle opplyser at streiketruslene fra Parat påvirket inntjeningen i mai, fordi mange norske og danske kunder ikke våget å bestille reise på grunn av frykten for streik, fremgår det av en pressemelding.

- Mai ble en spesiell måned der streiketruslene fra Parat har hatt en betydelig negativ effekt for Norwegian i form av bortfall av kunder og dermed lavere inntjening. På den positive siden, er det gledelig at vi fortsetter å tiltrekke oss nye kunder, spesielt i nye markeder utenfor Skandinavia. Norwegians punktlighet er på 90 prosent, hvilket innebærer at vi befinner oss i toppskiktet i Europa, sier konsernsjef Bjørn Kjos i pressemeldingen.

Norwegian gjennomførte 98,8 prosent av de planlagte flygningene i mai, hvorav 90 prosent gikk på oppsatt rutetid.

Utover dette informerer selskapet om at de fikk levert en fabrikkny Boeing 737-800 og en ny 787 Dreamliner i løpet av mai-måned.

Flere nyheter - Faller Norwegian-aksjen bør du kjøpe
Meglerhus kutter Norwegian-kursmål
Kjos hyrer inn topplobbyist i USA